To je to što me zanima!

Zločinac, šminker i egocentrik bio je teški ovisnik o morfiju

Na današnji dan prije 70 godina jedan od nazloglasnijih nacista i Hitlerov najbliži suradnik Hermann Göring pregrizao je kapsulu cijanida koju je skrivao u ćeliji u kutijici za kremu.
Vidi originalni članak

Hermann će postati ili velik čovjek ili kriminalac - predskazivala je majka nacističkog zločinca Hermanna Göringa govoreći o izrazito egocentričnom karakteru svog sina. I zaista, on nije pristupio nacizmu zbog kako je znao reći "ideoloških gluposti" nego zato što je "bio revolucionar".

A strašno je patio zbog poraza u Prvom svjetskom ratu u kojem je bio istaknuti vojni pilot koji je srušio 22 aviona te je čak odlikovan je i slavnim "Plavim Maxom", najprestižnijim njemačkim odlikovanjem za vojne zasluge. Na kraju rata čak je bio i zapovjednik letačke jedinice kojom je nekada zapovijedao slavni "Crveni barun" Manfred von Richthofen.

Mladi 24- godišnji kapetan Hermann Göring za vrijeme Prvog svjetskog rata

Göring je u Trećem Reichu bio ministar zrakoplovstva i vrhovni zapovjednik njemačkog Luftwaffea, predsjednik Reichstaga, otac zloglasnog Gestapa i Hitlerov dogovoreni nasljednik. 

Živio je kao renesansni princ

Bio je jedan od najstarijih Hitlerovih suputnika ,a najviše od svega volio je i želio položaje, titule i imetak i zagriženo se za njih borio i u njima  uživao kao nitko drugi. Bio je umišljen, gramziv i tašt, ali ipak popularniji od bilo kojeg drugog Hitlerovog podanika. Bio je narodu bliska vojničina koja je vukla podrijetlo iz ugledne obitelji, imao uglađene manire i dar da ljude pridobije za sebe. No iza njegove pretjerane sklonosti raskoši i taštine krio se grubijan rođen za državne zločin - opisao je drugog čovjeka Trećeg Reicha, njemački povjesničar Gudio Knopp, autor 15-ak knjiga s tematikom Hitlerovog Reicha.

- Ja nemam savjest, moja savjest je Adolf Hitler. Od prvog trenutka kad sam ga vidio i čuo potpuno sam mu se predao - riječi su čovjeka poznatog prvenstveno po svojim ekstravagandnom ukusu i blistavoj odjeći. Tako je znao nositi srednjovjekovni kostim, starorimsku togu, lovačka odijela, krznene ogrtače ali mu je najdraža ipak bila blistava maršalska odora prepuna raznih odlikovanja. Mijenjao je svoju uniformu pet puta dnevno.
- Ja sam, eto, čovjek renesanse, volim raskoš - znao je kazati.

Bezuvjetna pohlepa za moći

Bio je i strastveni sakupljač umjetnina koje je natrpao na svom imanju Carinhall u Pruskoj. Većinu umjetnina za njega su diljem okupirane Europe ili krali ili otkupljivali po maksimalno niskim cijenama posebni odredi SS-a.

- Bio je osoba promjenjive ćudi koju su svakako etiketirali: napuhanom, taštom marionetom, trijeznim arogantnim zločincem, oficirom ovisnim o heroinu i zavedenim pogrešnim nazorima. Riječit i lijepa ponašanja utjelovljivao je žovijalno lice Trećeg Reicha. Omiljen, korpulentan, brutalan - "namirisani Neron" kojega je Hitler najprije zvao "prijateljem" a potom prokleo kao "nesposobnjakovića" jer njegov Luftwaffe nije mogao ispuniti obećanja te je rat završio katastrofom dok je on nalik napuhanom papagaju u izmišljenim uniformama, daleko od svake zbilje i pod utjecajem droga živio lagodnim životom - smatra povjesničar Knopp.
Francuski veleposlanik Andre Francois-Poncet okarakterizirao ga je kao spretnog, lukavog, hladnokrvnog i hrabrog čovjeka čelične volje, ali i cinika koji je znao biti neumoljivo okrutan.

Ministar propagande u Trećem Reichu Joseph Goebless ga nije volio. Smatrao je da je gizdavac kojem nacionalsocijalizam uopće nije važan nego da samo brine o svom osobnom profitu. Jednom prilikom 1933.godine je zapisao
- Dolazi Göring. Stari gad. Želi postati general. Zašto ne odmah i feldmaršal. ima nerealne planove. Drskim isticanjem samog sebe blamira druge. Nadamo se da debeli neće dugo.

Glavni arhitekt Reicha i ministar naoružanja Albert Speer ga je ipak simpatizirao

- Moram priznati, da mi se, kao i Hitleru, Göring sviđao. Upoznao sam ga kao šarmantnog i vrlo inteligentnog čovjeka i nadalje sam ga doživljavao kao individualca i ekscentrika a ne kao bolesnog i zlog čovjeka - kazao je Speer 1979. godine

A kako je nekad vitki i naočiti heroj Prvog svjetskog rata postao debeo i oronuo? 

Bio je lud bez morfija

Hermann Göring je bio jedan od prvih članova nacističke stranke te je bio teško ranjen u mošnju u Hitlerovom propalom Münchenskom puču u 1923. godine. Nakon toga u švedskom senatoriju u kojem se liječio navukao se na morfij.

- Brutalni histerik slaba karaktera, zapisali su liječnici, te utvrdili da je depresivan, suicidalan, egocentričan i da mrzi Židove. Krajem 1925. su ga ipak otpustili kao pacijenta koji nije pokazivao znakove duševne poremećenosti - piše o Goringu povjesničar Knopp te iznosi i riječi medicinske sestre psihijatrijske ustanove u kojoj je boravio
- Kapetan Göring pokazivao je sve veću potrebu za većom dozom eukodala (derivat morfija) i inzistirao na količini koju je odredio on sam. Silom je otvorio ormarić s lijekovima i uzeo dvije ampule. Šest medicinskih sestara nije mu se moglo suprostaviti, a on je zauzeo prijeteći stav. Njegova supruga bila je prisutna i izričito je zamolila da mu se dade što želi. Bojala sam se da bi kapetan u svom bijesu mogao nekoga ubiti - opisala je sestra ovisnost u kojoj se našao budući drugi čovjek Reicha.

Njegova supruga Carin, koja ga je ludo voljela i koja je ostavila muža i sina kako bi se nekoliko godina ranije mogla udati za njega, bila je očajna
- Biti morfinist je isto kao da počinjavaš samoubojstvo. Svaki dan propada jedan dio tvog tijela i tvoje duše. Ti si opsjednut zlim duhom i zlom silom i tijelo ti postupno slabi. Spasi se, i tako spasi i mene - pisala je 1927. godine suprugu vjerna Carin. Nije ju poslušao iako ju je sve do njezine smrti obožavao poput svetice. Svoje vlastelinski posjed Carinhall je nazvao po njoj, a kad je umrla na obali jezera dao joj je sagraditi granitnu grobnicu
Poslije se oženio s glumcom Emmy Sonnemann s kojom je dobio kći Eddu.

Čudni obiteljski odnosi

Sklonost prema raskoši i pompi gajio je od djetinjstva koje je proveo na imanjima svog dobrostojećeg krsnog kuma Hermmana Rittera von Epsteina, napola Židova. On je vodio romantično barokni život te je mladom Hermannu usadio ljubav prema srednjovjekovnoj maskeradi. Navodno je Göringova majka bila ljubavnica njegovog kuma. Oba dvorca njegovog kuma, u kojima je Göring kao mladić proveo djetinjstvo, kasnije su postala njegova osobna imovina.
Prema nekim biografima postoji mogućnost da je Epstein otac Göringovog brata Alberta čija je fizička sličnost s Epsteinom  uočena već za vrijeme njegova djetinjstva, a očita je i na fotografijama. Neovisno o prirodi veze s njegovom majkom, mladi Göring je imao jako prisan odnos s Von Epsteinom.

Hermann Göring ( na slici) kao 12-godišnji dječak

No nije se slagao s bratom Albertom koji se protivio nacizmu i tijekom cijelog rata pomagao je Židovima i ostalim disidentima kako bi se sakrili od nacističkog režima. Priča se kako je, između ostalog, dosta puta krivotvorio potpis svoga brata kako bi Židovi dobili valjane tranzitne papire koji su ih štitili od konc-logora.
Göringov drugi brat Karl je prije rata emigrirao u SAD, gdje je dobio i sina, satnika Wernera G. Göringa koji se borio protiv Luftwaffea svog ujaka u Drugom svjetskom ratu.

'Barem sam lijepo živio 12 godina'

Pred sam kraj Drugog svjetskog rata Hermann Göring je pokušao pregovarati sa saveznicima Hitleru iza leđa zbog čega ga je Führer optužio za veleizdaju i smjenio sa svih položaja. Kad su ga 7.svibnja 1945. zarobili Amerikanci ostali su šokirani njegovim komentarom:"Barem sam lijepo živio 12 godina."

Za Amerikance Göring postaje "nacist broj jedan", budući da je Hitler u međuvremenu počinio samoubojstvo. Na međunarodnome vojnom sudu prisiljen je na odvikavanje od droge i radikalnu dijetu kako bi se trijezan suočio s nedjelima koje je počinio kao drugi čovjek Trećeg Reicha.
Tvrdio je da nije znao za masovna ubijanja
- Nekadašnji čovjek željan moći tvrdi da nije znao za masovna ubijanja iako je bio upleten u sve radikalne akcije nedostojne čovjeka, iako je potpisao gotovo sve zakone usmjerene protiv Židova, uredbe i naredbe za ubojstva, te iako je upravo on Reinharda Heydricha, šefa državnog glavnog ureda za sigurnost opunomoćio da pripremi "ukupno riješnje židovskog pitanja".Göring skida slušalice kada se iznose dokazi o tome kako je pridonio porobljavanju i umorstvu milijun i pol ljudi. On se toga ne može sjetiti. Pokušava uvjeriti sud "Što ste na višem položaju to manje znate o onome što se odvija ispod vas" - piše povjesničar Knopp te dodaje kako je na pitanje sudskog psihologa Gustava Gilberta
"Zar nikada niste doznali za zvjerstva za koja je doznao cijeli svijet'" Göring odgovario "Ah, o tome se svašta čulo, ali, naravno, čovjek u nešto slično ne bi povjerovao". U jednom trenutku je ipak popustio i rekao
"Ah to masovno ubijanje. Sve je to strašna sramota. Radije ne bih o tome pričao, niti o tome mislio"

Nije dopuštao da mu itko išta predbaci

Sud ga proglašava krivim u svakom pogledu i dosuđuje mu kaznu vješanjem.
No on je kao znak prkosa sudu, noć prije vješanja popio tabletu cijanida koju je imao sa sobom i tako počinio suicid. Psiholog u zatvoru je testirao Göringovu inteligenciju i ustvrdio da ima kvocijent 138. 
Otrov je nabavio iz kutije s kremom za kožu (imao je dermatitis). Pošto je počinio suicid, njegovo tijelo je izloženo zajedno s tijelima ostalih optuženika koji su osuđeni na smrt vješanjem. Imao je 53 godine.

- Göring je bio najzanimljivija pojava na Nirnberškim procesima. Sjedio je uspravno ili bi se bezobrazno nalakćen izvalio na stolcu. Govorom tijela pokazivao je da ne dopušta da mu itko išta predbaci. Izrazom lica i kretnjama davao je na znanje kako traži da mu se obraćaju s poštovanjem - takav dojam je feldmaršal Reicha ostavio na Susanne von Paczensky, izvjestiteljicu sa Nirnberških procesa. 

Nakon smrti, njegovo je tijelo kremirano zajedno s tijelima ostalih nacista osuđenih na smrt. Pepeo je kasnije bačen u potočić Conwentz koji se ulijeva u rijeku Isar.

Idi na 24sata

Komentari 187

  • Jersey 16.10.2016.

    Povjesnicar Gudio 😂😂😂😂

  • exorcist 15.10.2016.

    Veliki čovjek, počivao u miru Božjem !

  • 15.10.2016.

    Aaaa, gdje je Milanović?

Komentiraj...
Vidi sve komentare