To je to što me zanima!

Znači li pobjeda Nikolića još jedan rat na Balkanu?

Jelko Kacin otvoreno zagovara istovremeni ulazak Hrvatske, Srbije, Bosne, Crne Gore i Makedonije u EU. To je zadnja stvar koja treba Hrvatskoj...
Vidi originalni članak

Tadić ili Nikolić? U odnosu na ključnu točku balkanske krize, pitanje Kosova, Boris Tadić i Tomislav Nikolić imaju isti odgovor - ne žele priznati neovisnost pokrajine. Pobijedi li Tadić, diplomatsko bi se natazenje moglo nastaviti, uz stalnu prijetnju radikalske opasnosti. Prazne se puške obojica plaše - onaj tko njome prijeti, i onaj tko ispred nje stoji. U tom smislu, pobjeda Nikolića zapravo i ne bi bila loša. Ona bi pokazala da radikali nemaju snage pokrenuti rat zbog Kosova i da je puška zaista prazna. Albanci bi dobili nedvosmislen dokaz da Srbi ne žele suživot s njima. S te, donje točke potonuća, cijela bi regija potom mogla krenuti samo putem oporavka. No što ako radikali ipak isprovociraju sukob ograničenog intenziteta, koji bi destabilizirao cijelu regiju? Pobjeda Borisa Tadića daje ipak nešto više šansi za optimistički scenarij. Tadić ne spominje oružje, više je okrenut prema Bruxellesu nego prema Moskvi, podržao je hrvatski izbor u Vijeće sigurnosti. No Tadićev izbor EU će snažno nagraditi, što bi - vjerojatno - dovelo do sporijeg približavanja država regije Europi. Srbija si diže cijenu i koketiranjem s Rusijom, a zadnja stvar koju EU želi je Rusija kao balkanski hegemon. U tako složenoj mreži odnosa, samo je jedna stvar posve jasna - srpski predsjednički izbori nisu dilema između crnog i bijelog, sigurno je jedino to da Tadić ni na koji način ne vodi u rat i zaoštravanje odnosa.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • udrugabu 02.02.2008.

    ..dud@,a jesi ti naivna..pa oni su rat i pokrenuli..svugdje to rade-najprije potaknu na rat, a onda se ko fol pojavljuju kao spasioci..Srbi su opet pametniji od nas, gube ratove ali u miru pobjeđuju..

  • 01.02.2008.

    A što se Amera tiče - nema tu nekih velikih interesa za njih. Kad se \'90-te već osjećao \"miris rata u zraku\" i smrad sa istoka, bila sam uvjerena da će i Evropa i Ameri skočiti, uvjetno rečeno, ako Milošević i JNA krene na Hrvatsku!! Pa, šta se desilo???!!

  • 01.02.2008.

    Neki dan, u komentaru o Jagodnjaku, napisah da se povijest ponavlja u svojoj metodologiji. Što, zapravo, znači da će Nikolić iskoristiti Jagodnjak kao povod da krene na Hrvatsku (možda ne doslovno - s oružjem?), a uzroci napada su, dobro znamo, VJEČITA TEŽNJA ZA VELIKOM SRBIJOM !!

Komentiraj...
Vidi sve komentare