To je to što me zanima!

'Znala sam da moj sin nije u komi, ali me nisu slušali'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Majka pacijenta s krivo postavljenom dijagnozom nikada nije izgubila nadu. Rom je promatrao kako život prolazi kraj njega 23 god. Nitko ga nije čuo...
Vidi originalni članak

Belgijka Josephine Houben (73), majka pacijenta kojemu su krivo postavili dijagnozu i vjerovali da je u komi 23 godine, kaže kako 'nikada nije odustala'. Njezn sin Rom (46) ostao je paraliziran nakon prometne nesreće 1983. godine. Iako su liječnici vjerovali kako je u vegetativnom stanju, Josephine je odbijala prihvatiti dijagnozu. Kontaktirala je vodećeg svjetskog neurologa Stevena Laureysa prije tri godine koji je ponovno pregledao Roma. Otkrio je kako njegov mozak radi gotovo normalno. Patio je od sindroma 'locked-in' u kojem je pacijent svjestan, ali ne može komunicirati zbog potpune paralize svih mišića u tijelu. Rom sada komunicira putem prilagođenog kompjutera uz pomoć terapeuta.
- Bitno je da čovjek nikada ne odustane. Suprug i ja znali smo da je tu kao čovjek, a ne kao biljka kao što su govorili liječnici. Micao je oči u određenom smjeru. Liječnici su govorili da su to živci. Nisu nam vjerovali - rekla je.
Roditelji su mu pokušavali pružiti što normalniji život. Vodili su ga sa sobom na odmor u Francusku. Josephine ga je hranila žlicom i razgovarali su s njim kao da je zdrav. Čuvši da mu je otac umro 1997. godine, Rom je samo sklopio oči.
- Nije plakao, ali je razumio. Nedavno mi je porukom rekao 'Mama, žao mi je ti nisam mogao pomoći kad je tata otišao' - dodala  je.
Sada živi u specijaliziranom domu za nemoćne u Zolderu.

'ZOVEM SE ROM. NISAM MRTAV'
Zovem se Rom. Nisam mrtav. Sestre bi došle, primile me za ruku. Čuo sam ih kako govore 'Nema nade'. Meditirao sam, sanjao. To je sve što sam mogao. Ne želim nikoga kriviti. Nikome ne bi pomoglo. Promatrao sam svijet oko sebe. Slušao sam tračeve sestara koje se nisu ustručavale pričati o dečkima preda mnom. Postao sam stručnjak za veze - napisao je uz pomoć terapeuta.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Fiume_Libera 25.11.2009.

    @ +bjelovar pa sta ti je crkla tipka na misu da si prestao klikati sebi pluseve, a meni minuse...

  • Fiume_Libera 24.11.2009.

    Dobro pa zar se uvijek mora naci kretena poput +bjelovara koji, unatoc strasnoj tragediji, moraju dokazati koliko su glupi i neinteligentni...! Strasno je to sto je ta obitelj dozivjela, ali treba i doktore shvatiti, i oni su ljudi i grijese, naravno za neke stvari nema opravdanja, ali ovo nije definitivno svakodnevni slucaj...! Lijepo je vidjeti da je unatoc svemu, decko nasao snage za humor, kad je rekao da je postao strucnjak za veze...!!!

  • giga2007 24.11.2009.

    jadan covjek...

Komentiraj...
Vidi sve komentare