To je to što me zanima!

Znanstvenici i profesori ipak ne moraju u mirovinu sa 65

Ustavni sud obrazložio je u izjavi da je ukinuo odredbe dvaju zakona po kojima su profesori i znanstvenici morali ići u mirovinu s navršenih 65 godina starosti
Vidi originalni članak

Ustavni sud u Zagrebu ukinuo je odredbe dvaju zakona s područja znanosti prema kojima su profesori i znanstvenici morali otići u mirovinu s navršenih 65 godina starosti. Odluku je donio 18. srpnja ove godine u izjavi duljoj od 20 stranica.

Ukidaju se članci 42. i 102. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i članak 20. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Ustavni sud smatra da se profesori na visokim učilištima, visokih škola i znanstveni savjetnici trebaju podvrgnuti posebnom postupku ocjene izvrsnosti koji se može usporediti s postupkom njihova reizbora u zvanje, što je protivno biti njihovih trajnih zvanja. Međutim, u obrazloženju odluke Ustavnog suda stoji da je navedeni postupak opterećen povratnim djelovanjem zakona za koji ne postoji objektivno niti razumno opravdanje.

Ozbiljnim smatra i prigovore predlagatelja u vezi s pojedinim "kriterijima izvrsnosti" jer su postavljeni tako da ih je nemoguće izvršiti. Smatra da su retroaktivni ili pak proizvoljni i nemjerodavni. Između ostalog, kriteriji iz prošlogodišnjeg Zakona vrlo teško se mogu podvesti pod apstraktnu ocjenu ustavnosti. Zato Nacionalno vijeće mora razmotriti i generalno uputiti na način primjene tog članka Zakona.

Svoje obrazloženje Ustavni sud je zaključio s izrazitom zabrinutosti za stanje zakonodavstva na području znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja, koje karakteriziraju kolizije, nedosljednosti i neusklađenosti zakonskih odredbi.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Željko Višnić 23.07.2014.

    ovo je još jedna bezvezna odluka ustavnog suda pored toliko mladih i školovanih a nezaposlenih stručnjaka,oni žele zadržati na poslu starije od 65 godina jer će im mirovina biti manja od plaće,a nije ih briga za nezaposlene i bez primanja.

  • jožek2 23.07.2014.

    Apsurd nad apsurdima!

  • jaded 22.07.2014.

    Kakvi se stari trutovi na mom faksu nazivaju profesorima, to je prestrašno. Ne smiješ mu se ni obratiti, da ga ne uvrijediš. Sve im obavljaju asistenti, oni samo dođu na predavanje i ispit. Nemaju ni konzultacije nego i to ide kroz asistente. Odvratni su, materijal im je zastario, a ak citiraš kaj iz koje novije knjige odmah napad, da to treba učit iz one iz 1958.KOMA. Najviše me živcira to kakve su si statuse nedodirljivih polubogova napravili. Pa mislim, daj se spusti na zemlju, pa ti si tu da mene nešto naučiš, čemu inače služiš.

Komentiraj...
Vidi sve komentare