To je to što me zanima!

Zoranu Banić pustili iz zatvora nakon šest godina

Zorana Banić (56) medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg osuđena zbog zločina u Škabrnji nakon šest godina izlazi iz kaznionice u Zadru
Vidi originalni članak

- Nikad više se neću vratiti u Hrvatsku, iako sam ovdje rođena – kazala je po izlasku iz pritvora Zorana Banić. Uhićena je prije šest godina na ciriškom aerodromu, odakle su je švicarske vlasti izručile Hrvatskoj. Još 1998. godine Vrhovni joj je sud u odsutnosti potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu.
No, nakon obnovljenog suđenja sud u Zadru joj je 2002. godine presudio 13 godina. Vrhovni sud predmet je vratio na početak i 2004. kazna joj je smanjena za tri godine.
U srijedu po izlasku iz zadarskoga pritvora gdje je bila zadnjih nekoliko dana zbog sređivanja hrvatskih dokumenata, Zorana je izgledala bitno starije i pomalo izgubljeno. Kao i tijekom suđenja i  ponavljala je kako nije kriva za pokolj u Škabrnji.
– Provela sam šest teških godina, iako sam nevino osuđena i bez ikakvih dokaza. U šest godina moga robovanja nitko od predstavnika Srba u Hrvatskoj nije bio u stanju bar jednom da me obiđe i vidi moje muke – rekla je Banićka prije ulaska u vozilo Međunarodnoga crvenoga križa, kojim je otputovala svojoj obitelji u Crnu Goru. Inače, njezin suprug Miljenko podnio je zahtjev za obnovom kuće u Zemuniku Gornjem i čeka na rješenje.
Međutim, Zorana Banić kao član obitelji za kvadraturu se ipak neće računati, jer je osuđena za ratni zločin.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • prizemlje 01.11.2007.

    Sorry stara...baš da si nevina ležala u zatvoru 6god...hm ...to su spike za malu djecu...a očito je više pogođena s tim što joj \"braća\" nisu dolazila u posjet nego presudomm.....eh kak se ono veli \"svakom prema zasluzi\"...a i ono svaka ptica svome jatu leti....sretno joj bilo..

  • BUDA 01.11.2007.

    Gledam njenu sliku i samo joj fali krvavi nož u četničim čvaljama. Takviog sam se smeća nagledao tijekom rata

  • pppan 01.11.2007.

    Zar je njoj netko rekao da ostane u Hrvatskoj???Ne treba se vraćati,kamo sreće da nije nikad ni zakoračila na ovo sveto tlo mnogo ljudi bi i danas bilo živih.Ovo je sramota za hrvatske branitelje,srbe naši pomiluju,a naše branitelje šalju u Haag.

Komentiraj...
Vidi sve komentare