To je to što me zanima!

Osjetite duh Božića uz božićne pjesme Škore i Ladarica

Ovoga Božića uživajte uz CD s 10 najljepših božićnih pjesama u izvedbi Miroslava Škore i Ladarica, a uz CD, u paketu Hrvatski Božić su i božićne jaslice i slama te božićna svijeća voštanica
Vidi originalni članak

Božićne je blagdane nemoguće zamisliti bez božićnih pjesama. Nema doma u kojem se tih dana ne mogu čuti "Svim na zemlji", "Radujte se narodi", "Oj, pastiri"... Tako je sada, a tako je još odavnina.  Posebno je svečano bilo na Badnjak kada se pobožno bdjelo i čekalo Kristovo rođenje. Trenutak unošenja slame u kuću, što je obično činio glavni član domaćinstva, označavao je službeni početak proslave blagdana Božića. Unošenje slame i rasprostiranje po podu događalo se s izričitim naglaskom na događaj Božića, jer su redovito taj čin članovi obitelji pratili pjevanjem božićnih pjesama.  Manji dio slame stavljao se na stol i pokrivao stolnjakom, a dio se klasja vezivao u snopove ili pleo u vijence.

Nakon večere, svi bi ukućani od stola pošli do slame gdje bi sjedili i pričali sve do polaska u crkvu, a u pojedinim se krajevima na Badnju noć nije spavalo u krevetu već na donesenoj slami. Slama razasuta po tlu bila je znak Isusova rođenja u štalici, dok je simbolika snopova i vijenaca vezana uz plodnost. Poslije blagdana tu su slamu smatrali blagoslovljenom i jamstvom dobrog uroda u vrtu i polju. Tako je bilo nekad, a svaka obitelj danas ima svoje običaje. Badnjak u gradu sačuvao je tek djelić seoskih tradicija, ali i dalje se slavi uz božićno drvce, kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno pripravljenu večeru.

Danas su jaslice našle mjesto gotovo ispod svakog božićnog drvca jer su iz crkvi prešle i u kuće i stanove. Naravno, kućne jaslice su nekad vrlo skromne, bez mnogo likova, dočaravajući na jednostavan način događaj u betlehemskoj štalici.Od božićnih ukrasa neizostavne su i svijeće koje imaju dvojaku simboliku: one su znak buđenja prirode i znak svjetla koje je Isusovo rođenje donijelo svijetu.

Božić je nezamisliv i bez božićnih pjesama koje  stvaraju ozračje radosti i svečanosti, a sadržajem su zapravo prepjev  evanđelja. Užitak tradicijskog Božića doživite uz 10 božićnih pjesama u prekrasnoj izvedbi Miroslava Škore i Ladarica koji će unijeti  blagdanskih duh i potaknuti vas na dobrotu. "Radujte se narodi", "Kyrie Eleison", "Svim na zemlji", " Veselje ti navješćujem", "U to vrijeme godišta", " Oj, pastiri", "Djetešce nam se rodilo", "Narodi nam se", "O, Betleme", "Tri kralja jahahu" pjesme su uz koje će uživati cijela obitelj. Osim CD-a s 10 božićnih pjesama Miroslava Škore i Ladarica, u paketu Hrvatski Božić očekuju vas i božićne jaslice i slama te božićna svijeća voštanica, a nabaviti ga možete na prodajnim mjestima Konzuma i Tiska po promocijskoj cijeni od 39,90 kuna.    

Idi na 24sata