To je to što me zanima!

Kliški uskoci s oružjem su prošetali središtem Splita

Uskoci su mimohodom otvorili 4. Uskočke dane. Priređuju ih na blagdan Gospe Kandelore, 2. veljače, na spomen na junačke borbe s Turcima
Vidi originalni članak

Prošli su od Đardina, preko Rive do Dobrića. Publike nije bilo puno, jer je bilo hladno, rekao nam je Zlatko Šunjić, čitatelj 24sata koji je u utorak u Splitu fotografirao Kliške uskoke u povijesnim odorama i oružjem. Inače, Uskočki dani, 4. po redu kulturno-duhovna i turistička priredba, koju organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci, započeli su u utorak, na blagdan Gospe Kandelore, 2. veljače, u spomen na zaustavljanje dotad nepobjedive turske vojske u njezinu pohodu prema Zapadu. U snažnom savezu s rimskim papama, hrabrom borbom branila ga je vojska uskoka na čelu s legendarnim hrvatskim vojskovođom, kapetanom i knezom kliškim, Petrom Kružićem. Nakon višedesetljetnih teških bitaka Klis je 1537. ipak pao u ruke Osmanlija, ali je njihov prodor prema Europi zaustavljen.
Napuštajući Klis pred okupacijom te 1537. uskoci su sa sobom ponijeli i veliku sliku Bogorodice s Djetetom, koju su u drugoj polovici 15. stoljeća u Klis donijeli hrvatski prebjezi iz Bosne. Sliku su pohranili u svetište Uskočke Gospe na Dobriću u Splitu, gdje je i danas.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare