Prema Pritkinu, kod provođenja dijete treba izabrati hranu koja ne obiluje kalorijama kao što su zobene pahuljice i jabuke. Tako ćete, tvrdi Pritkin, imati slobodu i jesti do sitosti, a nećete trebati ograničiti jedenje hrane kako biste izgubili neželjeni višak kilograma.Dopuštena je niskokalorična hrana. Prema planu ove dijete, na jelovniku, koji se sastoji od tri glavna i dva manja obroka, trebala bi se naći hrana bogata vlaknima. To su uglavnom povrće, voće i prirodne žitarice. Pritkin smatra da se pomoću ovog načina prehrane dodatno jača imunološki sustav.Od žitarica se koriste proso, ječam, zob i smeđa riža. Od povrća najzastupljeniji su luk, krumpir i buča, a od voća ova dijeta na prvo mjesto izdvaja jabuke, kruške, jagode i banane. Što se mesa tiče, dopuštene su male porcije junetine, pilećeg mesa, a ribu bi trebalo spremati barem triput na tjedan.
OSNOVNA NAČELA PRITKINOVE DIJETE
VJEŽBANJE pojačava želju za ugljikohidratima, no istodobno pridonosi održavanju zdravlja i željene tjelesne težine.
Pravilnim izborom ugljikohidrata omogućuje se gubitak viška kilograma bez prisutnosti osjećaja gladi.
ČESTIM obrocima smanjuje se osjećaj gladi, umanjuje želja za masnom hranom, a tijelo puno lakše troši masnoće.
DUGOROČNO primjenjivanje ovog načina prehrane pojedincima se mijenja cjelokupni način ishrane i stil života.
PREPREKE VREBAJU
Osobe naviknute na masnoće u prehrani ovom će dijetom ispočetka osjećati glad te će to biti njihova najveća prepreka. Zato je potreban dodatan trud kod pridržavanja ove dijete i kreiranja jelovnika kako bi izbjegli da podlegnu napadajima želje za masnoćom bogatim obrocima.