To je to što me zanima!

Najpoznatije svjetske dijete: Pritkinova dijeta

Niskomasnu dijetu, voće i žitarice, osmislio je Nathan Pritkin kako bi pomogao dijabetičarima kod normaliziranja šećera bez korištenja inzulina
Vidi originalni članak

Prema Pritkinu, kod provođenja dijete treba izabrati hranu koja ne obiluje kalorijama kao što su zobene pahuljice i jabuke. Tako ćete, tvrdi Pritkin, imati slobodu i jesti do sitosti, a nećete trebati ograničiti jedenje hrane kako biste izgubili neželjeni višak kilograma.Dopuštena je niskokalorična hrana. Prema planu ove dijete, na jelovniku, koji se sastoji od tri glavna i dva manja obroka, trebala bi se naći hrana bogata vlaknima. To su uglavnom povrće, voće i prirodne žitarice. Pritkin smatra da se pomoću ovog načina prehrane dodatno jača imunološki sustav.Od žitarica se koriste proso, ječam, zob i smeđa riža. Od povrća najzastupljeniji su luk, krumpir i buča, a od voća ova dijeta na prvo mjesto izdvaja jabuke, kruške, jagode i banane. Što se mesa tiče, dopuštene su male porcije junetine, pilećeg mesa, a ribu bi trebalo spremati barem triput na tjedan.

OSNOVNA NAČELA PRITKINOVE DIJETE

VJEŽBANJE pojačava želju za ugljikohidratima, no istodobno pridonosi održavanju zdravlja i željene tjelesne težine.
Pravilnim izborom ugljikohidrata omogućuje se gubitak viška kilograma bez prisutnosti osjećaja gladi.

ČESTIM  obrocima smanjuje se osjećaj gladi, umanjuje želja za masnom hranom, a tijelo puno lakše troši masnoće.

DUGOROČNO primjenjivanje ovog načina prehrane pojedincima se mijenja cjelokupni način ishrane i stil života.

PREPREKE VREBAJU
Osobe naviknute na masnoće u prehrani ovom će dijetom ispočetka osjećati glad te će to biti njihova najveća prepreka. Zato je potreban dodatan trud kod pridržavanja ove dijete i kreiranja jelovnika kako bi izbjegli da podlegnu napadajima želje za masnoćom bogatim obrocima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare