To je to što me zanima!

Opel Corsa: Šarmira nas već četvrt desetljeća

Mlada, atraktivna i uspješna - tri su glavna atributa kojima se već punih 25 godina opisuje Corsa. Nastala je kao odgovor na Fiestu i Polo
Vidi originalni članak

U rujnu 1982. automobilski svijet postao je bogatiji za Opel Corsu. Bio je to novitet u proizvodnoj politici njemačkog proizvođača, koji je zapravo bio prisiljen na proširenje modelske linije u cilju internacionalizacije prodaje. Opel je kasnio za konkurentima Ford Fiestom i Volkswagen Polom, ali je i učio na njihovim pogreškama. Za Corsu je izgrađena moderna tvornica u španjolskoj Zaragozi. Uspjeh je potvrđen već 1983., kad s više od 220.000 izrađenih jedinica Corsa postaje i izvozni hit Španjolske, a Opel u tom segmentu uzima već 10 posto tržišta. Mladenački izgled bio je glavni adut Corse od početka, a do danas je ovaj automobil postao jednim od svjetski najprodavanijih u svojoj klasi.
Tri su faktora presudna za planetarni uspjeh.
Prvi je činjenica da je Corsa oduvijek multitalent na kotačima. Bilo da se radi o pravom obiteljskom automobilu, sportskoj jurilici, agilnom gradskom autu ili tek "štedljivcu" - sve je to Corsa. Drugi razlog je atraktivan dizajn koji je uvijek lomio srca klijentele, a posebno žena ispod 30 godina. I treći, ujedno i najbitniji, činjenica da je Corsa besklasni automobil čijeg vozača nećete automatski povezati s mogućim zaposlenjem ili titulom. S Corsom će svaki vlasnik jednako blistati od zadovoljstva - bilo da je student, domaćica ili, pak, direktor banke.

MALA I PROSTRANA LIMUZIN
Corsa je samo u prvoj generaciji, od jeseni 1984, bila dostupna i kao limuzina s četvero vrata. Nosila je oznaku TR i bila je zahvaljujući većem prtljažniku upravo po mjeri obiteljskih potreba. Razlika u cijeni iznosila je oko 4000 DEM, što je bila trećina cijene najjeftinije Corse u Njemačkoj. Razine opreme Corse tada su se označavale kraticama LS, GL, GLS i GT. Za adrenalinske užitke tada se brinuo tuner Irmscher, ali uz odobrenje Opela.

ARAKTIVNI COUPE
S Corsom B generacije na tržište je 1994. godine izašao i sportski coupe Tigra. Njime je Opel ciljao na mlađu populaciju, koja je osim atraktivnog dizajna cijenila i 106 KS dovoljnih za brzinu od 200 km/h. Corsa se sada već proizvodila u milijun primjeraka na godinu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zoraniv 24.09.2008.

    Zar naslov ne bi trebao biti: \"Opel Corsa: Šarmira nas već četvrt stoljeća\"?

Komentiraj...
Vidi sve komentare