To je to što me zanima!

Pijan pucao iz kuće u kojoj su spavali roditelji

U travnju 2004. Željko M. nezadovoljan svojim životom dobro se napio, uzeo i napunio pušku te se zabarikadirao u roditeljskoj kući u Gundincima
Vidi originalni članak

U proljeće 2004., točnije 20. travnja, policija je oko 20.30 sati dobila dojavu o pucnjavi u mjestu Gundincima kraj Slavonskog Broda. Na mjesto događaja uputili su najbližu ophodnju. Željko M., tada 25-godišnjak, napio se, uzeo pušku i odlučio pucati po svemu što se miče. Čim je vidio policiju, skrio se u kuću u kojoj je živio s roditeljima.
Lud od alkohola, tijekom cijele večeri pucao je iz dvorišta ili kuće ne obazirući se na upozorenja policije. Pucao je i kad su ga interventni policajci Andrija Šaravanja i Goran Jajić pokušali dozvati. Ignorirao ih je i dalje pucao iz poluautomatske puške. Sati su prolazili, ali nije bilo rezultata. Pokušaji pregovora nisu imali smisla. Policija je sumnjala da je Željko zaprijetio roditeljima i da ih drži kao taoce. Pomišljali su i da ih je ubio jer se ni oni nisu javljali.
- Tu sam večer baš došao u noćnu smjenu kad je došla dojava. Digla se cijela ekipa i krenuli smo prema Gundincima. Zaustavili smo se stotinjak metara od kuće te obitelji. Automobile smo ostavili na drugoj strani ulice koja je razdijeljena kanalom i ondje uspostavili bazu. Nismo htjeli odmah biti u prvom planu, ali i dalje smo imali nadzor nad kućom. Htjeli smo situaciju što prije riješiti, no problem je bio u tome što nismo znali što se sve u kući događa. Ubrzo smo saznali o kome je riječ i kakva je situacija u toj obitelji. Mlađi se brat zbog alkoholizma u obitelji odselio. Potvrđeno nam je da je upravo Željko M. taj koji puca prema kućama - prisjeća se Andrija Šaravanja, koji je danas umirovljeni policajac, sudionik Domovinskog rata tijekom kojeg je prošao sva bojišta u Hrvatskoj.
- Nitko nije ništa naglo pokušavao niti se kretao prema njemu. On je svako malo pucao u iz kuće pa je na teren stiglo pojačanje. Svi zajedno 'snimili' smo situaciju i počeli planirati akciju. Obišli smo kuću da vidimo s koje je strane najbolji prilaz. Dva smo tima poslali i s druge strane kroz dvorište. Ja i Janjić ušli smo u kuću kroz ljetnu kuhinju, a druga je ekipa osiguravala pozadinu. Nismo znali kakva je situacija u kući, je li ubio roditelje, kreće li se kroz kuću, ima li bombe. Kretali smo se oprezno - opisuje Šaravanja intervenciju.
Za to vrijeme temeljni policajci čuvali su prednji dio kuće i cijelo vrijeme megafonom pozivali na predaju. I tu su specijalci čuvali odstupnicu i bili pripremljeni za eventualni pokušaj Željkova proboja prema ulici.
- Kako smo se kretali kroz kuću i osiguravali prostorije ispred sebe, došli smo do sobe u kojoj se on zabarikadirao. Ovdje smo kratko pričekali povoljan trenutak i provalili unutra. U sobi je bio polumrak i 'snimili' smo Željka kako sjedi na krevetu. Pokraj njega bila je poluautomatska puška PAP kalibra 7,62. Htio ju je uzeti, ali mi smo bili brži i svladali smo ga. Kad smo uzeli oružje, u cijevi je već bio spreman metak.
Kolege su u međuvremenu ulazili u druge prostorije i osigurali kuću, a tek nakon što je sve bilo sigurno, iznijeli smo ga van. U cijeloj operaciji najteži posao bio je prilaz i ulaz u kuću te razrada taktike, a pijanog Željka prilično smo brzo razoružali.
Njegove roditelje zatekli smo u ljetnoj kuhinji. Spavali su. Pretpostavljam da su bili pijani jer nisu čuli pucnjavu ni dozivanje kolega. Nakon svega nije bila riječ o talačkoj krizi - ispričao je Šaravanja.
Nakon kriminalističke obrade policija je protiv Željka podnijela kaznenu prijavu zbog nekoliko kaznenih djela. No doznajemo kako ga je već drugi dan sudac pustio na slobodu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare