To je to što me zanima!

Bezobrazluk na poslu vodi greškama i neučinkovitosti

Zaključak studije je da su pristojnost i civilizirano ponašanje u radnoj okolini čak važniji od pozitivne atmosfere. Radnici koji trpe ne trude se kao ostali
Vidi originalni članak

Bezobraština i žučne neugodne rasprave s kolegama ruše koncentraciju, pogoršavaju kognitivne sposobnosti i učinkovitost na poslu, pokazalo je britansko istraživanje.
- Čak i samo promatranje bezobrazluka djeluje loše na izvedbu zaposlenika - upozorava prof. Rhona Flin. Njeno istraživanje također je pokazalo vezu između bezobraštine i pogrešaka. Upozorava da, od osoblja koje radi u operacijskoj sali, njih čak 66 posto je iskusilo nepristojnost medicinskih sestara dok je 53 posto doživjelo bezobrazluk od kirurga u zadnjih šest mjeseci. Zaključak studije je da su pristojnost i civilizirano ponašanje u radnoj okolini čak važniji od pozitivne atmosfere. A zaposlenici koji trpe neugodnosti na poslu češće uzimaju nepotrebne slobodne dane i ne trude se kao ostali, pokazalo je američko istraživanje. Protiv nekulturnog ponašanja treba se boriti, ali i biti svjestan da vas može zadesiti profesionalna odmazda. Ako se o teroriziranju javno progovori, može uslijediti zatrpavanje teškim zadacima od strane šefa i razne nemile sankcije, dok od kolega možete očekivati izolaciju. Posljedice vaše hrabrosti tako imaju svoju cijenu. No oni koji su samo šutili i trpili represiju platili su puno više: pokazali su znatno izraženiju nervozu, tugu, češća oboljenja i sklonost depresiji, pokazala je američka studija.


Pristojno ponašanje će izluditi neotesanca

Ako je netko bezobrazan prema vama to ne znači da vi morate vratiti istom mjerom. Biti ljubazan prema onome tko je neotesan ima bolji učinak i stvara frustraciju u verbalnog grubijana. Time dajete dobar primjer kako se treba ponašati. Civiliziranost uvijek pali.

Ignoriranje je idealna disciplina za ‘nasilnike’
Ako imate posla s kolegom kome je bezobraština glavna karakterna osobina, najbolje je izbjegavati svaku komunikaciju. Ignoriranje je idealna disciplina kojom ljude stavljate na njihovo mjesto. Suradnju svedite samo na ono što je poslovno nužno.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Win32 12.07.2010.

    Evo recimo u Pevecu,200+ radnika,njih 95% spletkaju jedni drugima iza leđa.Nema ljepše sapunice.Napominjem da su u to uključene i prijetnje tipa \"Izbost ću te nožom\" ili \"\"Zube ću ti prošetat\".Ma ono,oboljenje od raka ti ne gine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare