To je to što me zanima!

Dok su na odmoru Hrvati razmišljaju i brinu o poslu

Godišnji odmor je mozgu neophodan poput sna, no čak 81 posto djelatnika u Hrvatskoj ne može se sasvim opustiti i prestati razmišljati o poslu
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj svaki treći djelatnik neće u potpunosti iskoristiti stari godišnji odmor, a gotovo svi ispitanici ankete portala MojPosao, točnije njih 97 posto, kažu kako ne dobivaju naknadu za neiskorištene dane. Osim što daruju radne sate, radnici razmišljaju o poslu i dok su na godišnjem. Tek svaki peti može “pustiti mozak na pašu”. No oni koji se i tijekom godišnjeg brinu o poslu štete sebi, a dugoročno i tvrtki. Djelatnici koji su tijekom odmora provjeravali mailove (u Hrvatskoj je takvih 50 posto) nakon povratka su se brže umarali i češće su griješili, pokazala je studija sveučilišta u Kaliforniji i Teksasu. Izraelska studija pokazala je i kako je od trajanja odmora važnija kvaliteta: oni koji se i na odmoru brinu o poslu za trećinu češće obolijevaju.
- Kvalitetan odmor svake godine važan je koliko i san - ustvrdio je psiholog prof. Dov Eden.
Oboje omogućuje mozgu da se “refragmentira”, odnosno posloži informacije, oslobodi se nakupljenog stresa i pripremi se za “nove radne pobjede”.
- Da sam šef, zaplijenio bih mobitele i zabranio djelatnicima provjeravanje mailova tijekom godišnjeg odmora - zaključio je prof. Eden.

>> U odnosu na 2007. smanjio se pritisak nadređenih kao glavni razlog neiskorištenoga godišnjeg

>> Dok je 47 posto djelatnika zadovoljno trajanjem odmora, 51 posto misli da je prekratak

>> Čak 43 posto ljudi, spram 19 posto u 2007., ne koristi se čitavim godišnjim zbog previše posla

Bijeg od civilizacije jamči pravi odmor
Kampiranje, mjestašce na moru... važno je samo da lokacija nema internet i druge moderne blagodati. Ako i podlegnete kušnji provjeravati mail ili tražiti novosti o poslu, nećete moći.

Godišnji izvan sezone gradi put do uspjeha
Osim što su aranžmani izvan sezone jeftiniji, svaki će šef tad lakše odobriti godišnji. A ako “podmetnete leđa” i radite ljeti, to će biti veliki plus jer ćete pokazati požrtvovnost.

Vikend u kojem je baš sve po mom
Iako vrijeme provedeno s djecom ispunjava, ono i iscrpljuje. Da se ne biste vratili umorniji no što ste otišli, odvojite dio odmora samo za sebe, a djecu povjerite bakama, ljetnim školama...

Idi na 24sata

Komentari 1

  • bremba 08.07.2008.

    ....vidi ovo, sad ce ispast i da radimo!? cijelo vrijeme pisete kako neradimo spajamo vikende eskiviramo s posla samo da nebi radili, a sad ovo!?!?!?!?!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare