To je to što me zanima!

Kako 22 godine uspješno poslovati na tržištu?

Donosimo razgovor s Vilmom i Stašom Brozina, iz obiteljske tvrtke Pretti koja već skoro 22 godina zdravo posluje upravo zahvaljujući - zdravoj hrani!
Vidi originalni članak

Ova obiteljska tvrtka jedna je od tvrtki koje su na tržištu od samih početaka te tako ove godine Pretti slavi 20 godina poslovanja. Njihova poduzetnička priča počela je 1990. kada su registrirali tvrtku, a 1992. su se počeli baviti i biološkom hranom i na taj način postali jedni od prvih uvoznika takve hrane na ovim prostorima. 

Kako gospođa Vilma Brozina, osnivačica Prettija ističe: „Za razliku od danas, prije u Jugoslaviji mogli ste biti samo obrtnik“. Kasnije se, ova ekonomistica po struci, odlučila na otvaranje vlastite tvrtke. Odluka nije došla preko noći te je nakon dugogodišnjeg iskustva rada u drugim velikim tvrtkama Vilma pokrenula svoj posao. „Počeli smo s hranom, i znate kako to u životu ide - dobre stvari se slučajno događaju“. 

Krenuli smo se baviti poslom i područjem koje zapravo nikome nije bilo poznato. Zapravo morate sve učiti“, kaže Vilma i napominje „Naučiti sve što je bitno nije bio problem jer nas je taj posao iskreno interesirao. Prvih 10 godina posla smo zapravo educirali sami sebe ali i tržišta i potrošače. Kako smo se razvijali tako smo se opredijelili za dijetetiku i zdravu hranu. No nije uvijek bilo lako. Tako je, recimo situacija na tržištu bila drugačija nego danas. Nitko na početku nije razumio što je to uopće zdrava hrana. Možete zamisliti, čak su pojedini stručnjaci to osporavali. No danas se stanje promjenilo, za početak ljudi su educiraniji“.

Ime tvrtke

Ime Pretti nosi zanimljivu priču. Naime, za razliku od standardnih imena koje tvrtke biraju, ovo ime sa sobom nosi jedno posebno generacijsko obilježje. Naime, Pretti je je prezime bake gospođe Vilme, te je na taj način, odana i počast svima koji su zaslužni za sve što je prethodilo samom nastanku tvrtke. „Srećom je prvo ime, koje samo odabrali slučajno, ime Adria d.o.o. bilo već zauzeto kada smo išli registrirati tvrtku. Ime Pretti je došlo po mojoj baki koja se tako prezivala, na taj način joj odajem počast“

Razvijati obiteljski posao

Kako nastaje jedna obiteljska tvrtka? Jednostavno, a u slučaju obitelji Brozina to se dogodilo samo od sebe. Nakon osnivanja tvrtke, suprug se odlučio pridružiti. „Odlična stvar je i činjenica da su djeca htjela pomoći i raditi – a to je bitno jer bez mladih nema prosperiteta".

Kada se govori o problemima u poslovanju u branši ekoloških proizvoda, Vilma će istaknuti – veliku konkurenciju. „Danas je tržište prezasićeno, više nije kao prije, potrebno je puno kompleksnije prići cijeloj priči“, zaključuje ona. No gledajući današnje stanje na tržištu Vilma dodaje: „Mislim da posla za mlade ima – posebno u ekološkoj proizvodnji. Jako je važno raditi na izvozu i graditi kvalitetu proizvoda. A kao osnovu svega istaknula bi upornost i ambicioznost." 

Kao i u drugim obiteljskim tvrtkama, kada se razgovara o budućnosti, nameće se pitanje kako prepustiti posao mlađim generacijama. Vilma kaže: „Mislim da ću jednostavno pomagati savjetom, u našoj hrvatskoj i slovenskoj tvrtki. Najvažnije je da i ubuduće imamo pravu ambiciju i da nastavimo raditi kvalitetno, posebno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju“.

Zdrava hrana ima veliki potencijal

Proizvodnja je također jedan od mogućih scenarija za budućnost. Kako Staša Brozina, predstavnica mlađih članova obitelji Brozina napominje: „Naši planovi za budućnost su zaista veliki. Želimo se približiti proizvodnji jer zdrava hrana ima veliki potencijal“ zaključuje ona i dodaje „Zdrava hrana, ona koja ima kontrolirano podrijetlo i poštuje eko proceduru danas je „must have“ prehrana, a nekoć je bila smatrana alternativom“. 

Za kraj ostaje pitanje koja može zanimati svakoga: što bi nakon 22 poduzetničkog iskustva posebno izdvojili? 

Vilma ističe: „Ako moram nešto izdvojiti to bi bile sljedeće stvari. Morate naravno imati zdravu ambiciju te ustrajnost. Također, budite svjesni kako svaki posao kojeg se primite morate provesti od početka do kraja. Najvažnija je lekcija i misao da nikada nisam zažalila što sam otvorila vlastitu tvrtku iako u Hrvatskoj postoje silne prepreke prilikom otvaranja tvrtke. Nadam se da se približavamo trenutku kada će se situacija promijeniti jer iz mojeg iskustva u Europi poduzetnika se podupire, a kod nas ga nažalost čeka puno prepreka“.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • KristijanVuković 12.07.2012.

    svaka čast na iznimnoj uspješnosti i trudu

Komentiraj...
Vidi sve komentare