To je to što me zanima!

Kako doskočiti prevarama koje vrebaju sa bankomata

Najčešći oblik napada na te pametne strojeve je tzv. skimming ili pričvršćivanje ilegalne opreme, koja snima sadržaj magnetskog zapisa kartice
Vidi originalni članak

Europske banke u 22 zemlje izgubile su 485 milijuna eura na prevarama preko bankomata samo tijekom 2008. Najčešći oblik napada na te pametne strojeve je tzv. skimming ili pričvršćivanje ilegalne opreme, koja snima sadržaj magnetskog zapisa kartice te pomoću malih kamera ili čak lažnih tipkovnica bilježe PIN klijenta koji podiže novac. Osim što vam sofisticirani moderni prevaranti tako mogu opustošiti račun, drugi tip zloupotrebe su vaši podaci koje dalje koriste za stvaranje lažnih kartica. Na skimming su osjetljive kartice s ugrađenom magnetskom trakom, a to su, nažalost, skoro sve. Većina kartica ima i ugrađeni čip, ali bankomati još nisu toliko napredovali da bi mogli čitati podatke samo sa čipa, stoga je magnetski zapis i dalje slaba sigurnosna točka. Preporuka svjetskih trendova zaštite je  provođenje transakcija putem čip-tehnologije. Ta je zaštita na bankomatima vrlo važna jer prepoznaje svaku kopiju čip-kartice kao lažnu pa se njome ni ne može obaviti transakcija. I dok traje neprestana virtualna borba bankovnih IT-jevaca i suvremenih računalnih kriminalaca, najbolje je pomnije promotriti svoj kvartovski stroj za novce.

Neprimjetna spretna pljačka

Lopovi u otvore za kartice znaju staviti trakicu koja se koristi za rendgenske snimke i tako simuliraju da je bankomat “pojeo” karticu te nude pomoć naivnom korisniku. Dok pomažu ukucati PIN, drže prst na cancel tipki. Korisnik misli da je kartica progutana i odlazi. A, prevarant ima i karticu i PIN.

Sumljivci u redu za bankomat
Prilikom podizanja gotovine pripazite na ljude koji stoje u redu za bankomat. Važno je napraviti dovoljan razmak dok podižete novac jer ako vam je netko preblizu može vidjeti vaš PIN. Ukoliko vam se učini da se netko sumljiv vrzma oko bankomata, nemojte ga koristiti. Prošećite do drugog.

Zaglavljena kartica
Ukoliko kartica ne ulazi glatko u otvor bankomata, nikada ju nemojte nasilno gurati. Pritisnite cancel i potražiti drugi. Ako vam se zaglavi, odmah obavjestite banku.

Provjerite izgled stroja
Provjerite da li sve izgleda uobičajeno na bankomatu. Ako primjetite kakve dodatke na stroju ili neobične poruke o upotrebi osvanu na ekranu, nemojte ga koristiti.

Bez pomoći na bankomatu

Ako se kartica zaglavi ili vas zadese neke druge poteškoće tijekom transakcije, nemojte nikome dozvoliti da vam pomaže. Dobronamjerni stranac može vrebati vaš PIN.

Čuvajte svoj tajni broj
Strogo čuvajte svoj PIN. Prilikom utipkavanja PIN-a najbolje je drugom rukom prekriti tipkovnicu i tako se zaštititi.







Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare