To je to što me zanima!

Božićna okupljanja i privatni tulumi izvrsni za traženje posla

Stari kolega ili poznanstvo s nekim od poslodavaca izvrsna je prilika za sve one koji traže posao jer mogu saznati korisne informacije o mogućim radnim mjestima
Vidi originalni članak

Tijekom blagdana ljudi u prosjeku provedu 15 sati na obiteljskim okupljanjima. No ukoliko nemate posao, to je odlična prilika da ga nađete, raspitate se o stanju u određenim tvrtkama ili upoznate nove ljude koji bi vam mogli postati dobar kontakt. Učinite to vrlo taktički ili nemojte to uopće učiniti, predlažu poslovni savjetnici. Ako ste bez posla, nikako nemojte preskakati božićne tulume, ali zaobiđite one zatvorenog tipa jer su namijenjeni isključivo zaposlenicima. Možda nećete htjeti ići, ali stavite kravatu ili malu crnu haljinu i izađite kroz vrata. Uvijek imate 30 sekundi da sami sebe prodate, bilo da naiđete na starog kolegu s posla ili ostvarite nove kontakte.

Informirajte se o novostima u ekonomiji i gospodarstvu, tako da možete djelovati upućeno. Unaprijed se pripremite na odbijanje jer su tvrtke još uvijek u krizi te na mogućnost tek privremenog zaposlenja. No ukoliko se pokažete kao dobri, uvijek postoji mogućnost da za napredak.

Razgovor treba biti neobavezan i nikako agresivan

Pokušajte u razgovoru ne biti agresivni ili negativni, bez obzira koliko dugo tražite posao. Dobro je i ne uživati previše u alkoholu jer možete ostaviti neželjen dojam. Budite kratki, fokusirani i iskreni, imajte takta te budite ograničeni. Dok razgovarate s drugima vjerojatno će vas pitati kako ste i što ima u vašem životu. U tom trenutku napomenite da tražite posao te da su vam dobrodošle sve informacije o slobodnim radnim mjestima. Ako ste se na nekom božićnom tulumu upoznali nekoga od poslodavaca, nije loše nekoliko dana kasnije pitati domaćina bi li bilo u redu da ga kontaktirate i pošaljete mu svoj životopis. Ukoliko je domaćin vaš prijatelj, rado će vam pomoći.

Ipak, božićna okupljanja ne bi trebala biti jedini načini traženja posla. Ali u vrijeme velike nezaposlenosti, svaki kontakt je dobrodošao.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare