To je to što me zanima!

Karakterne kategorije šefova utječu na radnike

Prvi prototip šefa je šef robot. Takvim šefovima sve se vrti oko posla i oni su zakleti neprijatelji dokolice i uredskog časkanja
Vidi originalni članak

Važno je znati prepoznati u koju karakternu kategoriju spada vaš šef i u skladu s tim se postaviti, jer osim talenata i vještina, karijera pojedinca ovisi i o odnosu sa šefom. Prvi prototip šefa je šef robot. Šefovima robotima sve se vrti oko posla i oni su zakleti neprijatelji dokolice, uredskog časkanja i pokazivanja bilo kakvih emocija, njima je jedino bitno da se posao napravi precizno i efikasno. Dobra stvar kod takvih nadređenih je to što potiču svoje zaposlene da daju najbolje od sebe i mogu vas naučiti disciplini i učinkovitosti. Ono što manjka u takvoj radnoj sredini su osjećaj opuštenosti i ljudska nota u komunikaciji, koja se može nadoknaditi časkajući i šaleći se sa kolegama u vrijeme pauze. Ako već ne možete sa šefom, postanite saveznici sa kolegama koji nisu roboti.

Šefica inovator
Šefica inovator ima punu glavu kreativnih ideja i zna kako ih sprovesti u djelo. Takve šefice su karizmatične i nadahnjuju svoje zaposlenike, što je odlično za posao, ali uz takve radoholičake pripremite se za malo slobodnog vremena izvan ureda. Radite predano i marljivo, ali pokušajte zadržati osjećaj vlastitog “ja” izvan sfere posla. Podsjetite šeficu da život izvan zidina ureda stvarno postoji.

Šefica iz snova
Šefica iz snova je zabavna, sposobna i nadahnjuje svoje zaposlenike. Drži do svoje riječi i zna kako biti pokretač ukoliko stvari zapnu. Uz nju se i najteži zadatak čini kao igra. Često pohvaljuje svoje radnike i tako stvara kreativnu atmosferu. Takvih šefica je malo, pa ste rijetki sretnici ako radite sa jednom takvom.

Šefica “otrovnica”
Od zajedljivih komentara na osobnoj razini tipa: “Već dugo nisi posjetila svog frizera” ili “Malo smo se udebljali” pa do potkopavanja vašeg truda i zalaganja na poslu, ovaj tip šefice ima stvarni talent za to da vam zagorči život i da se zbog njenih doskočica osjećate zaista loše. Takav tip šefova jednostavno nije sposoban zavoljeti svoje zaposlenike, pa je najbolja taktika držati ih na velikoj distanci.

Šefica zvana ambicija
Uz predanost poslu ovom tipu šefice je jedino stalo do vlastite promocije i njenog slijedećeg promaknuća. Činite sve što je u vašoj moći da joj se dokažete i da shvati da se na vas može računati, pa ćete i sami biti jedan korak bliže promaknuću. Čuvajte joj leđa i obavještavajte ju o svim informacija iz uprave za koje saznate. Tako ćete zaslužiti njeno poštovanje i moći ćete računati na njenu pomoć.

Šef iz pakla
Postoje izrazito neugodni šefovi koji mogu život zaposlenika pretvoriti u pakao. Od vrijeđanja pred kolegama do vikanja ispred klijenata, to su ljudi koji nemaju nikakvih skrupula i misle da imaju ovlasti maltetirati sve ispod sebe. Za takve sociopate nema lijeka i najbolje je napustiti nadu da će stvari biti bolje. Ne dozvolite da vas itko tako vrijeđa i dajte petama vjetra.

Suživot sa šefom
Na radnom mjestu često se provodi više vremena nego za obiteljskim stolom, pa su šefovi “pojava” koja se ne može izbjeći i s kojom se mora izgraditi odnos međusobne tolerancije.

Oprez, ide šefica “zlica”

Ne može vas povrijediti ako ne zna na što ste osjetljivi i zato ne pokazujte svoju ranjivost. Zadržite mišljenje za sebe i s njom ne dijelite nikakve privatne informacije, ali budite profesionalno pristojni.



Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare