To je to što me zanima!

Lik koji navikama izluđuje svoje kolege svakodnevno

Obično vode trač-partiju, prebacuju svoj posao na druge i misle kako to nitko ne vidi, no za kolege su na crnoj listi što ih može stajati posla
Vidi originalni članak

Zjapi li radno mjesto većinu vremena prazno dok se ispija kavica na petoj pauzi, najveća je zabluda da kolege to ne primjećuju. Više od polovice ispitanih zaposlenika priznaje da previše vremena provodi na pauzi razgovarajući s drugima ili jednostavno gubi vrijeme, no i jako su svjesni ako to drugi rade, a posebno ih iritiraju ljudi koji pretjeruju u slobodnom vremenu. Nakon nekog vremena bez obzira jesu li odsutni zbog posla ili raspravljaju na “trač partiji”, naživcirat će kolege jer će imati dojam kako uz svoj moraju odraditi i posao “dežurnog zabušanta”. I nonšalantan pristup šalje poruku da čovjeku nije stalo do obavljanja radnih zadataka niti do suradnika koji će to zapamtiti i u najgorem slučaju iskoristiti u razgovoru sa šefom. Imati kolege na svojoj strani znači mnogo jer se u tom slučaju uvijek mogu osloniti na njih ako im gori pod nogama ili ako će trebati posvjedočiti tko zaslužuje povišicu ili promaknuće. Ako ništa drugo, uz podršku kolega lakše se prebrodi kriza na poslu. Naklonost prema drugima pokazuje se i ako kolege osjete kako je na prvome mjestu tim, a ne osobni uspjeh jednog člana. Najvažnije je da rezultati rada govore o angažmanu jer uz predanost prema poslu ostatak tima u pravilu je spreman tolerirati i razne mane. No kolegama koji love zjake i misle kako uspješno prave budale od svojih suradnika ostatak tima će nakon što ih dobro iznervira jednostavno okrenuti leđa.

Dolazak na vrijeme: >> Kašnjenjem na sastanke, dogovore ili kolegije dajete do znanja kolegama da vam je njihovo vrijeme nevažno. Ako već kasnite, nemojte da vam to prijeđe u praksu i uvijek se ispričajte kolegama.
Ručak na poslu: >> Imate li običaj jesti na poslu, odložite slušalicu. Istraživanja pokazuju da je mljackanje jedna od najiritantnijih ljudskih navika. Poslije ručka počistite stol i ne ostavljajte mrvice ili ostatke.
Brojna pitanja: >> Neprestano traženje pomoći i postavljanje nepotrebnih pitanja stvara problem jer usporava tim. Ono što možete saznati sami pronađite na internetu ili u knjigama da ne gnjavite druge.
Posudi pa vrati:>> Imate li običaj posuđivanja sitnica poput kemijskih olovaka ili upaljača, ne zaboravite ih vratiti i ne činite to bez pitanja jer bi se neki mogli uvrijediti.
Durenje i ispadi:>> Loše raspoloženje je zarazno, stoga, imate li loš dan, pokušajte to sakriti od drugih. Psovanje, durenje ili nervozno odgovaranje na pitanje nije pristojno prema drugima, a ni profesionalno ili produktivno.
Zlobni komentari: >> Sarkastične primjedbe na račun drugih pokazuju bezosjećajnost, čak i ako su izgovorene bez trunka zlobe. Ismijavanje tuđih načela može vam se obiti o glavu, a plakanje, vikanje i nekontrolirani ispadi su zabranjeni.
Osobni prostor: >> Stojite li previše blizu sugovorniku i unosite li mu se u lice tijekom razgovora, bit ćete iritantni; to osobito vrijedi ako je čovjek navikao na veći osobni prostor.
Neukusne teme:>> Detalno opisivanje zdravstvenih tegoba može iživcirati kolege “slabijeg želuca”. Stoga je menstrualne ili probavne tegobe ipak pametnije prešutjeti.
Upadanje u riječ: >> Ignoriranjem ili upadanjem u riječ dajete do znanja ljudima da ono što oni pričaju i misle nije dovoljno vrijedno vašeg vremena pa je pristojno prvo ih saslušati.
Pravilno pisanje: >> Slanje dopisa ili e- pošte prije no što provjerite pravopis ne upućuje samo na neznanje nego i lijenost, jer uvijek možete provjeriti riječi u pravopisu.
Rad na računalu:>> Pridruživanje nepotrebno velikih privitaka mailovima može zablokirati računalo, što dovodi do ruba živaca. To vrijedi i za slanje smiješnih filmića.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare