To je to što me zanima!

Na radnome mjestu mora se i muljati, ali ne i zapetljati u laži

Tko je bio Pinokio? Za kašnjenje ili zataškavanje propalog projekta najbolje se poslužiti “bijelim lažima”, a izbjegavanje teme jedan je od čestih razloga za laž
Vidi originalni članak

Laganjem se izvlačimo iz neugodnih situacija na poslu. Prespavali ste sastanak i okrivili veliku gužvu na cesti? Niste jedini jer istraživanja pokazuju da je većina zaposlenika lagala na poslu, a 15 posto uhvaćeno je u laži. Ni jedno radno mjesto nije imuno na sitne laži, a razlozi posezanja za poluistinom najčešće nisu zlonamjerni. 

Laže se kako bi klijenti čuli ono što žele čuti, kako bismo zataškali propali projekt i pogreške ili zbog kašnjenja i izostajanja s posla. Već kao djeca naučili smo kako će nas stine laži izvući iz ‘‘gabule’’, a i kad odrastemo, koristimo se istom tehnikom. Izbjegavanje teme jedan je od čestih razloga za laganje, a neki se služe neistinom i kako bi bili u ‘‘poslovnoj’’ prednosti pred drugim zaposlenicima. 

Nitko ne voli ‘‘ulizicu’’ pa ni šefovi. Rečenicama poput: ‘‘Upravo sam i ja to pomislio’’ nećete naići na dobre kritike kolega i šefa, iako ste možda mislili da ćete nadređenom tako biti draži. Slaganje s kolegama lijepa je gesta, ali ako pretvaranjem želite ‘‘pobrati’’ zasluge, to nije prihvatljivo. Neizbježno je da ćete se na poslu susresti s ljudima s kojima se jednostavno ne slažete, no nemojte im izravno reći kako vam se od njih diže kosa na glavi. U tom slučaju radije ublažite istinu.

‘Držim sve pod kontrolom, šefe!’

Šefovi žele zaposlenike koji drže sve pod kontrolom pa je donekle razumljivo pribjegavanje lažima kako bi izgledalo kako držimo sve konce u svojim rukama.

Oprez! lako se zapetljati u laži

Nemojte se dovesti u situaciju da se zapletete u vlastitim lažima. Pronađite “zdravu’” ravnotežu u sitnim lažima i nemojte da vam poluistina prijeđe u naviku. 


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare