To je to što me zanima!

Na tržištu rada povećana potražnja za ekonomistima

Pravnik i odvjetnički vježbenik bila su, uz vozače, dostavljače, grafičke i web dizajnere, neka od najčešćih suficitarnih zanimanja u rujnu
Vidi originalni članak

U rujnu je došlo do porasta potražnje za radnom snagom u  u kategorijama uobičajno suficitarnih zanimanja – pravnika i ekonomista, objavio je portal MojPosao.  Međutim, unatoč povećanom interesu poslodavaca, pravnik i odvjetnički vježbenik bila su, uz vozače, dostavljače, grafičke i web dizajnere, neka od najčešćih suficitarnih zanimanja u rujnu.
Obrnuta situacija uočava se kod nekih uobičajno deficitarnih zanimanja. Tako standardno traženi prodavači, u rujnu bilježe manji interes poslodavaca i pad potražnje za 4 p.p..
S druge strane, iako indeks upućuje na povećanje u korist potražnje za posloprimcima u kategorijama ''Strojarstvo, elektrotehnika'' te ''Građevina i arhitektura'', zapravo je ona ostala ista, dok se smanjio broj posloprimaca zainteresiranih za rad u toj kategoriji. Bez obzira na to, u rujnu su i dalje najčešća deficitarna zanimanja bila: inženjer građevine, građevinski radnik, arhitekt, dizajner interijera, ali i razvojni inženjer, konstruktor, projektant te prodavači.
S druge strane, iako su prodavači već tradicionalno uvijek pri vrhu najtraženijeg kadra, usporednom analizom primjećujemo da je ta potražnja 2005. bila znatno izraženija, na što ukazuje indeks koji je sa 321 iz 2005. pao na 144 u 2007.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare