To je to što me zanima!

Nemamo vremena. Treba djelovati - upravo sad!

Poboljšajte kvalitetu svog života i uštedite novac. Živite život punim plućima znajući da činite nešto dobro za naš planet, svoju obitelj i novčanik.
Vidi originalni članak

Fosilnih goriva nema u izobilju što znači da neće trajati vječno, a pritom zagađujemo i okoliš. Vrijeme je za konkretnu akciju. Ne možemo više biti rastrošni i nepromišljeni. Moramo početi biti pažljiviji i postati energetski učinkoviti. No, što to zapravo znači? 

Taj pojam se susreće najčešće u dva značenja. Prvo se odnosi na uređaje, a drugo na ponašanje. 

Kad govorimo o uređajima, pod energetski učinkovitima se smatraju oni koji imaju male gubitke pri transformaciji jedne energije u drugu. 

Npr. obična žarulja veliki dio električne energije pretvara u toplinsku, a samo mali dio u svjetlosnu energiju, pa je ona u tom smislu energetski neučinkovita. No, kad je riječ o mjerama i ponašanju, sve one predstavljaju isti ili viši postotak ostvarenog komfora ili standarda. 

U cilju smanjenja gubitaka energije i povećanja energetske učinkovitosti su isprva zamjena neobnovljivih energenata obnovljivim, izolacija prostora koji se grije, zamjena dotrajale stolarije, itd.. Dakle, trebali bi izvući što više iz svake dostupne jedinice energije, od žarulje pa sve do tlaka u gumama automobila. 

Treba prihvatiti i sasvim nove životne navike. Recimo, ugasiti svjetlo svaki put kad ga ne trebamo, smanjiti temperaturu na bojleru, više koristiti javni prijevoz, a i interesirati se o o niskoenergetskim kućama, grijačima i mnogim drugim ‘gadgetima’ koji nam mogu pomoći. 

Uspijete li potrošnju energije smanjiti samo za trećinu, uštedjet ćete puno toga što si želite priuštiti!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare