To je to što me zanima!

Norveški šefovi rabe alarm koji javlja koliko je radnik na wc-u

Tvrtke strogo kontroliraju pauze na poslu, pa koriste bizarne metode poput nošenja crvenih narukvica za vrijeme menstruacije i alarma koji prati koliko dugo ste na wc-u
Vidi originalni članak

Kako bi bili sigurni da su njihovi zaposlenici na radnom mjestu, šefovi u norveškom pozivnom centru osiguravajuće kuće DNB ugradili su alarm koji svjetlosnim signalom javlja ako se bilo koji od njih nije vratio s "puš pauze" ili s toaleta. Alarm se aktivira nakon osam minuta, piše The Telegraph

Ovakav je način rada izazvao reakciju mjerodavnih institucija. Naime, sindikati i inspektori rada upozoravaju kako je riječ o povredi osnovnih ljudskih prava. Svaki zaposlenik je pojedinac i ima različite potrebe, a ovakve mjere mu oduzimaju osnovne ljudske slobode, ističu iz norveške organizacije za zaštitu privatnosti Datatilsynet.

Predstavnici pozivnog centra tvrde da su ovom odlukom samo htjeli biti na usluzi svojim klijentima i odgovoriti na sve njihove pozive, no sada će ponovno razmotriti način rada. 

Ovo je jedan u nizu bizarnih odluka norveških tvrtki po pitanju prava i odgovornosti zaposlenika. Prošle je godine jedna tvrtka natjera svoje zaposlenice da nose crvene narukvice za vrijeme menstruacije kako bi opravdale češće odlaske na WC. Druga je tvrtka napravila knjigu posjeta zahodu, a treća elektroničku karticu kojom je pratila pauze. 

- Ovakvo postupanje sa zaposlenicima, posebice ženama je za svaku osudu. Time se narušava nečija privatnost, ali i osnovne ljudske slobode - ističe norveški pučki pravobranitelj Bjorn Erik Thon. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • MAX 2010 05.02.2012.

    Ovo ste objavili valjda kao ideju za HR šefove svih rangova,a ionako su lucidni do zla Boga sa terorom. Nikada pritisci te vrste nisu dali nikakve pozitivne rezultate,ali oni to ne nastoje naučiti ni primjeniti dobra iskustva(google i sl)

  • tinaiaco 03.02.2012.

    evo i ja moram komentirati, i ja radim u velikoj firmi, moram se pohvaliti :))), mi radimo 8 sati , ali imamo 1 sat pauze, 1 veliku po 30 minuta, i 3 male po 10 minuta, i pre zadovoljni smo. samo naravno ima ekipa koja bi stalnnnooo išla na pauze isto tako svaki 30 minuta na 10 minutnu pauzu, ali znate kako se kaže 100 ljudi 100 čudi, 100 žena 200 sisa :) pozdrav iz Osijeka :))

  • schmetterling 03.02.2012.

    maya999 mogla si nam napisati o kome se radi da nam se ne zalomi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare