To je to što me zanima!

Oblici prijevara u oglasima koji jamče brzu zaradu

Sumnjivi oglase za rad kod kuće kao i e-mail ponude nepoznatih pošiljatelja za prosljeđivanje novca ili robe prijevarom 'izvlače' novac od ljudi
Vidi originalni članak

Privlačne ponude za rad kod kuće, objavljene putem oglasnika, nerijetko su prijevara građana kojima ne da će pomoći, već će još dodatno oduzeti novac. Punjenje kuverti ili slaganje igračaka najčešće podrazumijeva prethodnu uplatu od 500 ili 1000 kuna da bi vam poslali materijale koje, nakon što ih sklopite, nitko ne preuzme. Punjenje kuverti novcem i obećanje da će se taj isti novac vratiti učetverostručen također je prijevara. Želite li raditi od kuće i privlači vas takav posao najprije dobro provjeriti oglašivača, je li ta tvrtka registrirana, koliko dugo postoji i kakvu tradiciju ima. Jedan od najjednostavnijih načina jest da nazovete “informacije” i tražite broj ili adresu tvrtke koja oglašava posao. Vrlo je vjerojatno da će vam operater reći da takav korisnik ne postoji, što već dovoljno govori o njihovoj neozbiljnosti. Takve oglase za posao prihvaćajte samo ako znate poslodavce i sigurni ste u isplatu.

POSAO KOJI NE DONOSI NOVAC: Čuvajte se ponuda za posao koje zahtijevaju registracijsku naknadu kako bi mogli raditi. Nakon toga radnik obično mora postaviti oglas, isti na koji se sam javio, ali sa svojim kontakt podacima. Zaradu obećavaju po broju klikova, a koju najčešće ne dobije.

ROBNO PROSLJEĐIVANJE: Reshipping scamovi također dolaze mailom. Riječ je o prosljeđivanju robe koju najprije šalju žrtvi, a potom je ona treba poslati na drugu adresu. No nakon što je žrtva proslijedi ona se smatra krivom za prihvaćanje i prosljeđivanje ukradene robe.

PRIJEVARA KOD PRIJENOSA NOVCA: Tzv. nigerijski scam o uplati novca najčešće je ponuda koja dolazi mailom. Riječ je o međunarodnom prijenosu sredstava, a pošiljatelji ljude uvjeravaju u ozbiljnost poslovanja krivotvorenim podacima. Zainteresirani treba unovčiti ček, zadržati dio te određeni postotak vratiti pošiljatelju. Čim to napravi, banka registrira da je ček ili prijenos novca prijevara te povlači i žrtvin postotak s računa.

KAKO SE ZAŠTITI: Mailove koji stižu iz dalekih zemalja s obećanjima o zaradi ili velikom nasljedstvu označite i premjestite u kategoriju “spam”. Ubuduće će ih računalo samo prepoznavati i slati ih u tu kategoriju te vas tako zaštititi. Najbolje je ni ne otvarati nepoznate mailove jer iz njih vrebaju virusi. Čuvajte se i tzv. “phishinga”, mrežnog ribarenja koji od korisnika nastoji izvući povjerljive podatke, poput bankovnih računa, korisničkih imena, JMBG-a i PIN-ova kartica. Najčešće koriste lažne stranice banaka i financijskih institucija koje naizgled izgledaju kao prave. Nikad ne otkrivajte svoje osobne podatke nepoznatim pošiljateljima niti prosljeđujte novac nepoznatim ljudima preko svog računala.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • leica 22.02.2010.

    E moj karter idem ja svaki dan na internet al sada su takvi oglasi počeli biti i na panou na burzi rada i na njihovoj stranici!! I kak sad,jel to netko prvojerava ili im se baš hebe za to kaj varaju sustavno jadne ljude?!

  • null7 22.02.2010.

    Jb te tako po internetu spam poruka,po novinama jos uvijek trguju ljudima i bijelim robljem...treba se najvise cuvati oglasa po novinama...to su najgori...bolje i bez para ostati nego zavrsiti u nekakvom moldavskom bordelu

  • karter 22.02.2010.

    E moja leica, to su stare stvari! Valjda ideš na internet jednom u tri godine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare