To je to što me zanima!

Odgađanje i tjeskoba mogu skrivati strah od neuspjeha

Prvi korak ka rješavanju straha od neuspjeha jest prepoznati ga. No, to nije uvjek lako jer se taj strah maskira u druge oblike poput tjeskobe
Vidi originalni članak

Prvi korak ka rješavanju straha od neuspjeha jest prepoznati ga. No, to nije uvjek lako jer se taj strah maskira u druge oblike poput tjeskobe, odgađanja i drugih oblika otpora. Jedan od najlakših načina razotkrivanja strahova je vođenje dnevnika. Katkad je dovoljno svoj problem izraziti riječima da biste ga jasnije sagledali. U dnevniku, istražite prirodu svog straha. Razmislite čega se zapravo bojite - je li onoga što će drugi ljudi reći od vama ili nečeg drugog. Pokušajte otkriti što više detalja: što preciznije uspijete definirati razloge koji se skrivaju iza straha od neuspjeha, to bolje. Nakon što prepoznate čega se bojite, strah ćete najlakše otjerati tako da krenete u akciju. To ne mora biti nešto veliko i hrabro. Baš naprotiv, što je zadatak manji, to ćete ga lakše obaviti, što će vam dati snage da nastavite dalje i ustrajete u planovima.

>>> Morate li se uhvatiti u koštac s teškim i zahtjevnim projektom, razbijte ga na što više manjih dijelova. Početak rada će tada izgedati manje zastrašujuće, pa ćete prevladati odgađanje.

>>> Pridavanje prevelike važnosti nekom zadatku može paralizirati jasno razmišljanje. Podsjtetite se da to što trebate učiniti ipak nije pitanje života i smrti - uvijek postoje druge mogućnosti.

>>> Umjesto da se pretvarate kako ne postoji mogućnost neuspjeha, budite spremni na 'inteligentni neuspjeh’ iz kojeg čete nešto naučiti. Tako ćete izbjeći neugodna iznenađenja.

>>> Da biste se osjećali sigurnije, ne treba igrati na samo jednu kartu. Dobro je u rukavu uvijek imati nekoliko rezervnih ideja za slučaj da stvari pođu onako kako niste planirali.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare