To je to što me zanima!

Poslovna moda: Kako se odjenuti za intervju za posao?

Ako ste pozvani na razgovor za posao, potrudite se da za susret s poslodavcem odaberete najbolju odjeću koja će vas tom prilikom prezentirati
Vidi originalni članak

Iako se pravilo ''prvi dojam je najvažniji'' može primijeniti na mnogo aspekata našeg socijalnog života, kod poslovnog izgleda ono itekako vrijedi. Naime, ako ste pozvani na intervju za posao, morate se potruditi da za susret s poslodavcem odaberete najbolju odjeću koja će vas tom prilikom prezentirati.

Naravno da su vaše vještine i prijašnja radna iskustva prilikom zapošljavanja puno važnije, ali izgled nikako ne smijete zapostaviti. Potrudite se da osim znanja poslodavac stvori i vizualnu sliku o vama. 

Profesionalan dojam

''Ne samo da će ljudi koje upoznajemo i na osnovu našeg izgleda stvoriti sliku o nama, nego će to zasigurno utjecati na njihovo cjelokupno ophođenje. Važno je znati odabrati pravu poslovnu odjeću te voditi računa o držanju, ne samo zbog dojma kojeg ostavljamo nego prvenstveno i zbog samopouzdanja koje će nam pomoći da ostvarimo svoje poslovne ciljeve'', tvrdi Danira Orešić, diplomirana modna dizajnerica te vlasnica PR agencije Laurus dan. Iako smo svjesni da se pravila poslovnog odijevanja mijenjaju, ipak ne smijemo zaboraviti na ona temeljna. Ovisno o vrsti posla za koji se prijavljujete, s kombinacijom klasične košulje i hlača ne možete pogriješiti. Ako idete na razgovor za posao u banci ili kakvoj sličnoj instituciji, možete uz to odjenuti i odijelo.

Budući da klasična moda ipak ne vrijedi za sve poslove, kako biste bili sigurni da svojim odabirom odjeće nećete pogriješiti važno je obratiti pozornost na razne modne dodatke kao što su primjerice frizura, šminka, nakit, cipele i torbe. Detalji poput decentne šminke, zatvorenih sandala, umjerenog nakita te urednih noktiju itekako su poželjni.

Odjeća otkriva vaše osobine

''Uvijek postoje granice i svatko bi trebao znati što točno podrazumijeva pojam casual. Odjeća, frizura, make up i svi detalji moraju činiti zaokruženu priču jer je sve dio brenda, a brend smo i mi, pojedinci te to ostavlja dojam na ljude koje susrećemo u privatnom ili poslovnom svijetu'', dodaje Danira. 

Ako želite ''iskočiti'' među potencijalnim kolegama koji se prijavljuju za isti posao, možete odabrati klasično odijelo vedre ili žarke boje. Tako će poslodavac steći dojam o vašoj profesionalnosti i odgovornom načinu odijevanja, ali ujedno ćete mu pokazati i svoju maštovitost te kreativnost. 

Umjerenost je najvažnija

Prije razgovora za posao dobro pogledajte što sve čini sadržaj vašega ormara te koje odjevne predmete biste mogli kombinirati. Nemojte da to bude odjeća koju svakodnevno nosite već radije kombinirajte svečanije, ali udobne komade odjeće. Ako odaberete jednostavnu i jednobojnu kombinaciju, marama, remen ili veći komad nakita mogu ''odignuti'' cijeli styling. Istovremeno, nemojte pretjerati s naglašenim make up-om, previsokom potpeticom, prekratkom suknjom ili primjerice previše svečanom frizurom jer je umjerenost najvažnija

Ako doista u ormaru niste pronašli ništa što biste mogli odjenuti za intervju, posjetite trgovine s odjećom kakva vam je za tu priliku potrebna. Svakako obratite pozornost na akcije i popuste. Prilikom i ove kupovine razmišljajte dugoročno kako biste odjeću koju kupite mogli nositi i u drugim prilikama, a ne samo u ovoj. Vizualna poruka koju svojim izgledom želite poslati uvelike će utjecati na poslodavca koji vas je na temelju životopisa i vještina pozvao na razgovor, kao i na njegovu odluku da vam dodijeli posao.

Još nekoliko korisnih Danirinih savjeta o izgledu uspješne poslovne žene možete pogledati ovdje. Više o idealnim odijelima, ali i urbanim kombinacijama za poslovne žene i muškarce možete pronaći na portalu Budi.IN.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • vujacka 26.06.2013.

    malo igra ulogu odjeća!

Komentiraj...
Vidi sve komentare