To je to što me zanima!

Poslovni bonton lako se krši i bezobraznim tonom

Bez obzira na sadržaj zadatka, osnova poslovnog bontona, naročito prema podređenima, uvijek bi trebala biti pristojna intonacija glasa
Vidi originalni članak

Zbog krize i recesije rad danas nije na cijeni, a neodgovornost, laži i nepoštivanje kolega na poslu dosežu vrhunac pa ljudi postaju sve nervozniji i nesigurniji. Stoga i naizgled nevažna ponašanja poput nervoznog i glasnog lupanja po tipkovnici,  dugih razgovora ili iritantne zvonjave mobitela, zapravo samo dolijevaju ulje na vatru u već ionako klaustrofobičnim i uvijek istim uredskim ili sličnim prostorima. Zajednički poslovni bonton među kolegama stoga je uvjet bez kojeg nije moguća zdrava radna atmosfera. Ipak, ako kolega u uredskoj sobici tijekom cijelog radnog vremena pušta na sav razglas najnoviji album, najbolja strategija nije iz još jačih zvučnika puštati hitove Britney Spears u nadi da će notna poruka dosegnuti tuđe vijuge.
Ipak je bolje upozoriti kolegu kako ne dijelite iste ukuse u muzici i kako bi bilo dobro da upotrebljava slušalice ili da dovoljno smanji ton. Bez obzira na sadržaj zamolbe ili zadatka, osnova poslovnog bontona, naročito prema podređenima, uvijek bi trebala biti pristojna intonacija glasa, bez visokih i nervoznih tonova jer to pokazuje poštivanje sugovornika. Ipak, to ne znači da treba prihvatiti sve milozvučne zahtjeve, već je potrebno znati reći i ne.



“Po cijelom uredu miješaju se mirsi čevapa, kokica i tune ”

NE Kupujete najjaču kolonjsku vodu ili parfem koji će lako “ubiti” sve ostale mirise
DA Iako kolegama ne možete reći što bi trebali jesti, dobro je primjerom ukazati na željeno ponašanje. Ili izbjegavajte hranu zbog koje “zamiriši” cijeli kat ili jedite vani.

“klamerice, olovke, knjige ... neprestano nestaju sa stola”
NE Nestale su vam stvari nužne za rad, a vi zato jednostavno “kradete” s tuđih stolova.
DA Kolegu koji stalno nešto “posuđuje” uputite na nekog tko se brine za uredski materijal u firmi, a MP3 player ili omiljenu knjigu nosite sa sobom kući.

“Ne mogu se koncentrirati zbog buke koja me okružuje”
NE  Nervozno se ustajete sa stolice i iz petnih žila drečite: “Daj više prestanite”
DA Sjedite li u “prometnom” i glasnom uredu, a teško se koncentrirate, razmislite o slušalicama za uši i ugodnoj glazbi,  preselite se na manje bučno mjesto ili zamolite kolege da stišaju ton.

Tjelovježba smanjuje visoku razinu stresa
Svakodnevnom tjelovježbom razina stresa se može drastično smanjiti, napominju stručnjaci. Stoga, ako imate statičan ili sjedelački posao, vježba može puno pomoći. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • brangelina 16.11.2009.

    moja bivša direktorica je doslovce bila kao ova na slici..... i eno je, još uvijek terorizira ljude i nikom niš\"..... ma nema tu pomoći, to su takvi nakaradni ljudi..... takav se moraš roditi....

Komentiraj...
Vidi sve komentare