To je to što me zanima!

Poslovni superjunak ne govori 'to nije moj posao'

Biti superjunak u svom poslu zahtjeva izvanredne, ali ne i nedokučive vještine. Jedna od njih je zaista dostupna svima, a to je biti učinkovit
Vidi originalni članak

Ako vaša djela nadahnjuju druge da više sanjaju, da više uče, da više rade i da postignu više od drugih, tada ste vođa - jednom je izjavio šesti predsjednik SAD-a John Quincy Adams. Biti superjunak u svom poslu zahtjeva izvanredne, ali ne i nedokučive vještine. Jedna od njih je zaista dostupna svima, a to je parola “Nikad ne izreci: To nije u opisu mog posla”. Pogrešno se misli kako pravi igrači pažljivo biraju zadatke i projekte na kojima rade. Dugoročno je to istina, ali dok ste tek “novak” u nekoj radnoj sredini, ne smijete biti preizbirljivi. Napravite stvari koje se moraju završiti, a nitko drugi ih ne želi. Poštovanje predanog radnika se zaslužuje upravo činjenicom da vam ništa nije teško i da ste spremni uskočiti kad zatreba. Samo se nemojte “specijalizirati” za sitnice, nego ih dozirajte dok se bavite bitnim poslovima. Druga ključna odlika poslovnog superheroja ili superheroine je izgraditi sebi dobar tim, čak i ako niste šef. Jer biti vođa se ne postaje titulom. Umijeće dobrog vodstva ljudi rijetko kad se sastoji samo od izdavanja naredbi. Umjesto toga, radi se o pomaganju kolegama, predlaganju ideja, odvažnosti da se preuzme inicijativa, širenju entuzijazma i stvaranju takve sinergije koja dovodi do toga da kao tim postižete sjajne rezultate. Biti idejni vođa prvi je stadij pravog poslovnog superjunaka.

Potaknite bitku koju ne možete izgubiti
Nakon što ste već stekli neki kredibilitet, pokrenite malu pobunu oko neke situacije na poslu koju biste htjeli promjeniti. Neka to ne bude ništa veliko, ali opet nešto što donosi pozitivnu promjenu. Poput, prestrogog dress code-a ili beskorisnih sastanka na kojima se ništa ne zaključuje. Potaknite bunu, a kolege će vas slijediti.

Tijekom maštanja je samo nebo granica
Razmislite kako možete pomoći da vaša tvrtka ili vaš odjel napravi nešto za pamćenje. Tijekom maštanja samo je nebo granica, a pri tome se rađaju ideje koje zaista mogu pozitivno protresti vašu radnu okolinu. Ohrabrite kolege da predlože svoje zamisli i rezultat neće izostati.

Profinjena umjetnost lobiranja daje plodove
Vaše ideje imaju veće šanse da zažive ako imate podršku kolega i poštovanje šefova, ali na grupnim sastancima ne iznosite svoje najkrupnije zamisli. Za velike ideje prikladniji su “jedan na jedan“ razgovori tj. profinjena umjetnost lobiranja.

Otvoreno
Zdrava i direktna komunikacija jedna je od odlika superjunaka poslovnog svijeta. Ona ide u svim smjerovima - u odnosu na šefove, kolege i podređene. Neka rečenica “Kako mogu pomoći“ ili “Ovo je dobro, ali mi možemo bolje“ bude učestali dio vašeg uredskog repertoara.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare