To je to što me zanima!

Poslovni "vampiri" vam mogu popiti svu energiju

Vrijeđanje, ponižavanje, strahovlada i prisluškivanje razgovora samo su neke od taktika uspješnih poslovnih “drakula”
Vidi originalni članak

Iako im češnjak ne škodi i vide svoj odraz u ogledalu, neki poslodavci radnom etikom više podsjećaju na vampire nego na stvarna ljudska bića. Osim što "sišu" emocionalnu energiju zaposlenika te profit, i karijeru grade na strahu, prijetnjama i ponižavanju niže "rangiranih". Premda im je vlastito vrijeme dragocjeno i ne prezaju od obavljanja privatnih poslova unutar radnog vremena, svoje "podanike" danonoćno drže u uredima pod krinkom povećavanja produktivnosti.Nisu li u mogućnosti "bdjeti" nad zaposlenikom, šalju "sluge" da to obave umjesto njih. Prisluškuju telefonske razgovore i instaliraju kamere u zajedničke prostorije, objašnjavajući zaposlenima da to  čine zbog njihove sigurnosti. Također su skloni kažnjavanju i najsitnijeg propusta, ali se dijeljenja povišica i bonusa zaposlenicima boje više no "svete vode".

PLAŠE "ŽRTVE" OTKAZIMA I STRESOM
Poslovna politika prema kojoj je nužno svake godine otpustiti 10 posto djelatnika najniže produktivnosti, “vampirska” je ideja kreirana da zaposlenike drži u stalnom strahu za posao.

SVAKI USPJEH ĆE PRIPISATI SAMO SEBI
Najopasniji uredski “vampiri” skrivaju svoje namjere i u radnoj sredini slove za najsposobnije. Vješto “obrađuju” kolege i nadređene, a svaki uspjeh prezentiraju kao svoju zaslugu.

POSIJU STRAH I ONDA RUŠE PRODUKTIVNOST
Premda misle da su korisni tvrtki, uredski “vampiri” stvaraju negativnu atmosferu i time ruše produktivnost. Niste li u mogućnosti suprotstaviti im se, razmislite o otkazu.

UČINKOVITOST IH IPAK NA KRAJU POBJEĐUJE
Iako nijedan zaposlenik za njih nije dovoljno dobar, vodite evidenciju rada i prikupljajte “dokaze” svoje učinkovitosti. Koristit će vam ako krenu “u lov” na sljedeću žrtvu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare