To je to što me zanima!

Prvi zakon tužakanja: Šef mora doznati posljednji

Kolega neradnik pola dana provede mijenjajući statuse na Facebooku, a kolegica tračeric konstantno ocrnjuje šefa su škakljive situacije
Vidi originalni članak

Budimo iskreni, svatko poznaje kolegu koji se ne ponaša korektno na radnom mjestu i time šteti drugima, tvrde psiholozi. Od onog neradnika koji pola dana provede mijenjajući statuse na Facebooku, dok se vi ubijate od posla, do one tračerice koja konstantno ocrnjuje šefa. Nositi se s takvim situacijama može biti škakljivo, upozoravaju psiholozi. Važno je pronaći balans između izravnog sukoba koji može biti uznemirujuć i odlaska šefu što vas čini ulizicom. Ali, jednako je loš i osjećaj da niste učinili baš ništa, upozoravaju stručnjaci iz ljudskih potencijala. Jer šutnja znači prešutno slaganje.
- Prvo ocijenite da li ponašanje kolege utječe na produktivnost posla. Ako ne, zaboravite na to. Ne smijete dozvoliti da vas sitne nepravde, koje ipak ne utječu na radnu učinkovitost, izbacuju iz takta - napominje savjetnik za poslovne međuljudske odnose Alan Vengel.

Što će se dogoditi ako ne reagiram
Roberta Chinsky, HR stručnjak preporučuje da procijenite kolika je ozbiljnost prekršaja kolege. Zapitajte se: “Što će se dogoditi ako ne reagiram?“. Ako je odgovor “ništa posebno“, najbolje je da mirujete.



Najprije se obratite kolegi, a tek onda šefu

S druge strane, ako je prekršaj kolege ozbiljan, vaša šutnja o tome jednaka je suučesništvu u nedjelu. Uvijek je najbolje prvo se obratiti kolegi, a tek onda šefu.

Ako su vaši motivi iskreni, pritužba stoji
Naposljetku, preispitajte svoje namjere. Da li zaista želite pomoći tvrtki ili se samo brinete za vlastite interese? Ako iskreno vjerujete da će vaša pritužba unaprijediti posao tada samo nastavite u tom smjeru.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • maćuhica 16.08.2010.

    svi ti članci o poslu su presmiješni....ko da svi radimo u uredu....a ne na pilani,dućanu,bolnici,brodu,restoranu,aerodromu....

  • JAX 16.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare