To je to što me zanima!

Što se isplati kupovati u velikim pakiranjima i uštedjeti?

Osim što se isplati kupovati veće količine jer su jeftinije treba znati i kako te velike količine pohraniti. Saznajte koje su to namirnice!
Vidi originalni članak

Grah - Osim što se radi o jednoj od najzdravijih namirnica, grah je zahvalan za skladištenje. Izbjegavajte grah iz konzerve zbog veće količine soli te imajte na umu da ukoliko grah spremimo na suho i hladno mjesto – on tako može stajati i do godinu dana. Svakako izbjegavajte zamrzavanje ili držanje u hladnjaku jer grah upija vlagu i gubi okus. 

Kava - Ukoliko kupujete zrna kave i sami ih meljete, spremite ih u posudu i držite na temperaturi do 20 stupnjeva Celzijusa. Za razliku od ranije spomenutog graha, kava se može spremiti u zamrzivač, važno je samo spremiti zrna kave na adekvatan način. Spremite ih prvo u plastičnu vrećicu, izbacite zrak iz iste te ju potom stavite u papirnatu vrećicu kako bi spriječili da zrna budu izložena svjetlu u hladnjaku jer se tako uništava aroma kave. 

Brašno - Ako ga pravilno pohranimo u nepropusno pakiranje ili originalno pakiranje smjestimo unutar nepropusne plastične ambalaže većina brašna može izdržati od 6 pa sve do 12 mjeseci. Iznimka su brašna od cijelog zrna koja zahvaljujući drugačijem sastavu imaju prirodna ulja zbog kojih takva ulja brže gube okus. Njih možemo čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču, također unutar nepropusne plastične ambalaže te na taj način mogu izdržati i godinu dana. Brašna punog zrna od heljde, zobi ili riže mogu u zamrzivaču izdržati samo 2 ili 3 mjeseca, stoga imajte to na umu. 

Žitarice - Ječam, proso, zob, kvinoja i riža uvijek su dobar odabir kada kupujemo velika pakiranja. Stavite ih u posude koje su kockastog oblika jer tako više posuda možete spremiti jednu kraj druge i smanjiti protok zraka, čime se ne mijenja temperatura unutar posuda. Na taj način žitarice možete čuvati i par godina. Iznimka je smeđa riža, koja ima kraće trajanje iz istog razloga kao i integralno brašno.

Sir - Veća pakiranja sira moguće je zamrznuti u vrećicama za zamrzivač. Na taj način sir može izdržati do 6 mjeseci.

Jogurt - Jogurt koji mi zamrznemo neće biti kao i smrznuti jogurt koji možete kupiti, prvenstveno se radi o drukčijoj teksturi i jogurt će biti grudičast. Ako ga držimo na temperaturi od 1 do 5 stupnjeva jogurt može izdržati i sedam dana od napisanog roka trajanja.

Mislite da postoji nešto što nismo napisali, a zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu? Javite nam na urednistvo@pametnakuna.hr!

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare