To je to što me zanima!

Zoran Balija vodi vas kroz male uštede do velikog profita

Financijski ekspert savjetovat će čitatelje Pametne kune kako se ispravno postaviti prema financijama i otkriti korake koji vode do financijskog uspjeha
Vidi originalni članak

Zoran Balija svoju je karijeru posvetio uštedi. Ovaj financijski stručnjak rođen 1978. u Zagrebu, posljednjih 8 godina pronalazi načine na koje se malim uštedama dolazi do konačnog cilja – financijske stabilnosti. Danas je direktor financijskog savjetovanja u Progreso grupi, a u portfelju ima 2000 klijenata, što pravnih, što fizičkih osoba. 

Sudionicima akcije, te čitateljima Pametne kune Zoran Balija otkrit će dio svojih „poslovnih tajni“ i pomoći im da odrede, a zatim i počnu provoditi svoje dugoročne ciljeve. On odmah upozorava čitatelje i sudionike – nemojte se iznenaditi neuspjehom ako cijeli radni vijek posvetite stjecanju novca, a rijetko odvojite vrijeme za planiranje što ćete učiniti s novcem koji zarađujete. 

„Jedan od najvećih američkih državnika iz 18. stoljeća Benjamin Franklin je rekao 'Ne planirati znači planirati neuspjeh', i to je najveća istina“ tvrdi Balija. Svima koji su namjeravali podići kredit, odabrati osiguranje ili kupiti automobil jasno je da na tržištu postoji čitava šuma ponuda, koje svojom brojnošću i raznolikim opcijama prosječnom korisniku izgledaju nepregledno. Upravo je nepoznavanje onog što sve te ponude nose često razlog da ih ignoriramo, a često se povedemo za tuđim lošim ili dobrim iskustvima i pričama, iako sami nismo sigurni što je za nas dobro. Zbog toga se čak devet od deset financijskih usluga i proizvoda biraju na mah, a ne strateški.

Uz Zorana Baliju i Pametnu kunu poučit ćemo vas da je vrijeme novac, a da dugo vrijeme i malo ulaganje donose velik novac. Želite primjer? Odreknite se šest kuna dnevno, koliko stoji obična kava bez mlijeka. U mjesec dana to je 180 kuna, a u prosječnom radnom vijeku od 35 godina, uz 5 posto prinosa i državna poticajna sredstva od 15 posto  koja se dobivaju kroz mirovinske fondove, znače da ćete u mirovinu s 229.000 kuna na računu. Sve to za najjeftiniju šalicu kave koju možete pronaći u ovoj državi. Ovakvi proračuni očekuju vas kroz 12 tjedana akcije Kunu po kunu, zato nas pozorno pratite i naučite odgovorno upravljati novcem uz Pametnu kunu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • poskok1 08.05.2012.

    Cijenim vaš portal ali ne možete toliko afirmativno objavljivati činjenice da neupućeni prosjećni građanin dobije potpuno izokrenutu sliku na neke stvari. Tako megalomansko prikazivanje dnevne uštede od 6 kuna koja rezultira sa 230 tisuća kuna nakon 35 godina ima nekoliko ključnih pogrešaka u sebi jer da je točna u potpunosti svi bi mogli postat milijarderi a stvarnost je puno drugačije. Naime ova preptostavka ide na bazi ukamačivanja s prinosom od 5% plus 15% na stambenu štednju. To je 20% prinosa godišnje koji apsolutno nije relana. Istina je da prinos 15% na DPS po stambenoj štednji i to iznimno veliki prinos koji nije realan dugoročno (država će ga smanjiti sigurno) a dodatnih 5% ne znam na čemu bazirate jer kamata po takvom proizvodu je 3%. Nadalje 229 tisuća kuna nakon 35 godina nema danas vrijednost od 229 tisuća drugim riječima za 35 godina 229 tisuća neće vrijediti kao danas. Zašto? Jer kamata ili prinos na kapital u sebi sadrži i stopu inflacije odnosno očuvanja realno jednake kupovne moći novca. Sve u svemu molim vas nemojte toliko u svim svojim člancima izbacivati senzacionalističke sume sa malim iznosima štednje. Nevjerujete? vratite se u povijest i pogledajte koliko bi danas realno vrijedio novac da je to netko radio prije 35 godina. Po vama s 24 kune dnevno ili cca 700 kn mjesečno bi netko postao milijunaš za 35 godina. Ma bi, ali to nebi vrijedilo ni blizu današnjeg milijuna kuna. Zaključno; pozitivno je poticati ljude na financijsku disciplinu i štednju ali nemojte obečavati efekte koji nisu realni

Komentiraj...
Vidi sve komentare