To je to što me zanima!

Svi signali da kartica može postati itekako "opaka"

Prešućivanje, tajanstvenost i skupljanje kartica upozoravaju na skorašnje financijske probleme. Najvažnije je štedjeti čak i u kriznim vremenima
Vidi originalni članak

Skrivanje financijskih troškova od partnera znak je da naslućujete probleme i približavate se nedopuštenoj granici. Drugim riječima, tajanstvenost je siguran znak upadanja u dugove, tvrde financijski stručnjaci. Iako vam se, objašnjavaju, prešućivanje možda čini kao najjednostavnije rješenje - ono to nije. Iako neće financijski poboljšati situaciju, igranje na iskrenu kartu spriječit će nepotrebne prepirke, natezanja i iscrpljujuće svađe. Osim od partnera, skrivanje duga i od sebe - namjerno “zakopavanje glave u pijesak”, signalizira već poprilično lošu situaciju, a znak je da će biti još i gore. Kao što pratite koliko zarađujete, trebali biste znati i koliko ste potrošili, upozoravaju stručnjaci.

Posebne vještine mogu se dobro unovčiti
Pokušajte pronaći dodatne izvore zarade, odnosno unovčiti vještine i znanja. Također, pripazite i na troškove režija - gasite svjetla, ne razbacujte se vodom, kupite štedne žarulje, ljeti se hladite ventilatorom, a ne klima-uređajem...

Bitnije je ono što trebate, a ne što želite
Prije svake kupnje dobro razmislite treba li vam doista nešto ili želite udovoljiti trenutačnim željama. Također, u svaku kupnju obvezno idite s popisom potrebnih namirnica. Pazite i da ne bacate hranu jer je to kao da bacate novac u kantu za smeće.

Plaćajte više od minimalnog duga na kartici
Ako svaki mjesec otplaćujete samo nužni dio kredita na kartici, mala je šansa da ćete se izvući iz dugova. Kamate rastu, a na kraju višestruko plaćate kupljeni predmet.

Ne skupljajte kreditne kartice

Ako možete, pokušajte broj kreditnih kartica svesti na minimum, najbolje jednu. Plaćate li gotovinom ili debitnom karticom, imat ćete realniji uvid u troškove, a i nema kamata.

Neka vam banka pomogne štedjeti
Da biste se prisilili na štednju, u banci možete dogovoriti da vam svaki mjesec “skinu” deset posto plaće i prebace na poseban račun.

Skupi automobil “guta” kune, polovni je bolji
Ako možete, riješite se skupog automobila na kredit i kupite polovni koji troši manje benzina. Također, kad god je to moguće, koristite se javnim prijevozom ili biciklom.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare