To je to što me zanima!

Taktike koje vas čuvaju od 'usijanja' u traženju posla

Umjesto slanja klasičnih on-line CV-a i molbi, probajte osvježiti kontakte preko društvenih mreža, poput Facebooka ili Twittera
Vidi originalni članak

Svaki gospodarski boom daje osjećaj da će takva situacija trajati vječno, tako je i s krizama, ali, ništa ne traje zauvijek. Situacija će se vratiti u normalu i ljudi će se ponovno početi zapošljavati - tvrde ekonomski analitičari. Potrebno je samo mentalno ne “pregorjeti“ u dugotrajnoj potrazi za poslom. Ako već mjesecima bezuspješno tragate i osjećate da ste dotakli točku negativnog “usijanja“, najbolje je da promjenite pristup ili pokušate s novim načinima potrage jer ste sa starim principima već zasićeni. Umjesto slanja klasičnih on-line CV-a i molbi, probajte osvježiti kontakte preko društvenih mreža, poput Facebooka ili Twittera. To će unijeti novi, zanimljiviji element u traženju posla, a i nikad ne znate do koje poslovne prilike vas može dovesti surfanje virtualnim carstvom. Prilikom slanja CV-a, potrudite se napraviti nešto novo. Poslodavci dobivaju na tone životopisa, a vaš neka bude drugačiji - uz njega pošaljite kratki članak ili dva o polju za koje ste specijalizirani te izdvojite neke zanimljivosti iz dosadašnje profesionalne prakse. Nemojte gubiti vrijeme dok tražite posao - učlanite se u neku neprofitnu organizaciju ili političku stranku. Možda vam netko od novih stranačkih kolega ponudi posao.

>>> Što nikako ne izreći na razgovoru za novi posao:

‘Moj sadašnji šef je idiot!’ ili ‘bivša firma nije ništa vrijedila’

Nikada ne pričajte loše o bivšem poslodavcu ili šefu čak iako imate stvarne argumente. ‘Prljavo rublje’ zadržite za sebe. Žaleći se na druge ispast ćete ogorčeni.

‘Koliko godišnjeg ću imati?’ ili ‘kako se dobivaju bonusi?’
Takva pitanja mogućem poslodavcu daju do znanja da vas više zanimaju godišnji i nagrade od samog sadržaja posla. Fokusirajte se na to što vi možete ponuditi tvrtki.

‘Ne želim ostajati raditi dokasna’ ili ‘ plaćate li prekovremene?’
Takvim stavom dajete do znanja da ste nezainteresirani i nefleksibilni. Šefovi žele ljude koji su spremni “zasukati rukave“. A takvo ponašanje uvijek vodi promaknuću.

>>> Postavite sebi rekord

Već ste bili na 50-tak razgovora, ali i dalje ništa. Napravite pauzu. Zatim postavite još veći cilj - u naredna dva mjeseca razgovarat ćete s 100 ljudi. Oborite rekord!

>>> Potraga za poslom je projekt Traženje posla predstavite sebi kao projekt na kojem ozbiljno radite jer on to i jest. Ta potraga zalog je vaše profesionalne budućnosti. Oboružajte se optimizmom i ne posustajte!

>>> Blog pomaže da shvatite da niste sami
Olakšajte si vrijeme traganja za poslom tako da počnete pisati blog u kojem ćete moći iznijeti sve nedaće koje proživljavate. Bit će vam lakše, a po broju komentara ćete uvidjeti da niste sami.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare