To je to što me zanima!

"Trebate se iseliti iz stana u roku od tjedan dana"

Naša čitateljica podijelila je s nama svoje neugodno podstanarsko iskustvo. Saznajte na koji način su je vlasnici iznenadili i što je naučila u cijeloj priči
Vidi originalni članak

Prije šest godina kada sam došla u Zagreb kao student, susrela sam se prvi put s podstanarskim iskustvom. Nakon premišljanja gdje pronaći pravi smještaj, odlučila sam se za stan u centru grada i to preko preporuke zbog kakve takve sigurnosti. Vlasnici su živjeli u inozemstvu i u šest godina vidjela sam ih tri puta. Također, ono što je važno - bila sam ilegalan podstanar jer ugovor nije dolazio u obzir.  Svih šest godina živjela sam s cimericom te se ona odselila prije četiri mjeseca i ja sam ostala sama u stanu. Nikada nije bilo nikakvih problema sve do prije mjesec dana. 

"Morate se odseliti u roku od tjedan dana"

Na putu za more, nazvala me vlasnica i pitala me zašto su moje stvari još u stanu,"Pa, zbog toga jer ja još uvijek živim u tom stanu", zbunjeno joj odgovaram. Razgovor je bio popraćen visokim tonovima, vikom te živčanim i nepristojnim izjavama te sam se zapitala kako su vlasnici uopće došli na ideju da mene nema u stanu. Razmišljam – ako sam se odselila onda je logično da ugovorimo i primopredaju ključa i računa, ali to uopće nisu spominjali. Ništa mi više nije bilo jasno. Nakon obavljenih dodatnih razgovora vlasnika i mojih roditelja, dolazimo do zaključka da su zamijenili mene i moju cimericu jer se ona odselila. To je bio očit znak da uopće ne mare tko im je u stanu, a kamoli da znaju kako izgledamo ili koja su nam imena. Sljedeći dan mi najavljaju da se u roku od tjedan dana moram iseliti iz stana. 

Nezahvalnost 

Prva reakcija šoka i nevjerice zamijenila je bijes, ali i zadovoljstvo što odlazim od takvih ljudi. S obzirom na to da sam bila bez ugovora, nisam imala apsolutno nikakva prava. Mogla sam samo slušati uvrede i odseliti se što je prije moguće. Nisam osjetila nikakvu zahvalnost što smo ja i cimerica živjele tu dugih šest godina i znatno im podebljali bankovne račune, čime sam mogla otplatiti i dio vlastitog stana. 

S obzirom na to da sam saznala u međuvremenu da se stan vjerojatno prodao, takvo ponašanje i naglo izbacivanje nije ono što čovjek očekuje. Ne samo da očekuješ poštovanje već se zapitaš do kakvog stanja čovjek mora doći da nekoga izbacuje na ulicu u tako kratkom roku, a za što postoje već nepisana pravila od mjesec dana uranjene najave odseljavanja. Lekcija je naučena – sljedeći stan će se pomno birati kao i vlasnici, ali i paziti da ulazim u stan gdje ću potpisati ugovor o stanovanju i koji će regulirati sva moja i vlasnikova prava. Priča naposljetku ima sretan završetak jer kada prijatelji pomognu u takvim nevoljama onda zapravo shvatite kako ipak još uvijek ima ljudi kojima možete biti zahvalni i koji će vam pomoći. 

Ako imate sličnih iskustava u vezi podstanarstva, ali i drugih problema s kojima se susrećete onda nam pišite i Pametna kuna će objaviti vašu priču!

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Dan.dan 24.10.2017.

    Imam pitanje. Znaci u stanu smo zarucnica maleno dijete i ja.. nemam nikakav ugovor niti nikakav uvid u racune rezija nego placam odredjenu svotu kao najam sa rezijama. Na pocetku mjeseca nam je gazda rekao da imamo 1mjesec da se iselimo iz stana. Dali ja sada imam ista njemu platiti ili mogu samo otic?

  • Ikora 11.09.2012.

    Eh to podstanarstvo...no sumnjam da je stan prodan, jer bi valjda podstanarica primijetila da ga je netko došao razgledat.

  • dabar01 08.09.2012.

    To su čari podstanarskog života

Komentiraj...
Vidi sve komentare