To je to što me zanima!

Tri sigurna znaka da niste zadovoljni svojim poslom

Iako se osjećaju grozno, većina zaposlenika neće tražiti uzroke nezadovoljstva na poslu, a najčešći su anonimnost, beznačajnost i nemjerljivost
Vidi originalni članak

Jezivo, užasno, grozno, bijedno..., sve su to pridjevi kojima zaposlenici često opisuju svoj posao. No malo će ih potražiti uzroke nezadovoljstva i rješenja. U knjizi “Tri znaka da ste nesretni na poslu” Patrick Lencioni pozabavio se traženjem uzroka nezadovoljstva zaposlenika. To su: anonimnost, stanje u kojem se zaposlenik osjeća izolirano, zatim beznačajnost, tijekom koje ne vidi rezultate svoga rada i nemjerljivost, odnosno nemogućnost procjene vlastitih vrijednosti. Lencioni tvrdi da je nezadovoljstvo poslom univerzalna pojava koja se javlja u svim poslovnim granama. No naglašava da posao na kojem niste sretni nije nužno loš. Takav vas posao pretvara u cinika, crpi energiju i uništava samopouzdanje, tvrdi te ističe da su za to u većini slučajeva šefovi glavni krivci. U istraživanju Yahoo HotJobsa, 43% zaposlenika izjavilo je da je nezadovoljno šefom i da je to glavni razlog zbog kojeg u 2008. planiraju potražiti novi posao.

TRI ZNAKA DA STE NESRETNI NA POSLU:

>> Anonimnost: Šef ne pokazuje ni najmanji interes za zaposlenika, pa se osjeća kao broj bez imena ili prezimena. Zaposlenik zato neće cijeniti svoj način života, ambicije, stremljenja i interese. Niti će tvrtka požnjeti korist od toga. 

>> Beznačajnost: Svaki bi zaposlenik trebao biti svjestan toga da posao koji radi ima utjecaj na nečiji život. Ako nije, osjeća se beznačajno. Ako ne zna kako to što radi konkretno pridonosi tvrtki, neće znati ni kako direktno ili indirektno utječe na klijente, kolege, pa i na šefove.

>> Nemjerljivost: Zaposlenik ne može procijeniti vlastitu vrijednost i doprinos u poslovanju tvrtke te uspjeh koji je postigao. Zato se umjesto u svoje oslanja na mišljenje drugih, obično na šefa. Svoju vrijednost i uspjeh mjeri isključivo na te tuđe procjene.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_18665 19.02.2008.

    Četvrti znak je ako ti je draže sve redom komentirat na 24 sata,nego ići sa šefom i sponzorskim kartama na sljeme.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare