To je to što me zanima!

U uredu rade i bakterije, a sapun je najbolja obrana

U uredu ima na tisuće puta više bakterija nego na dasci wc -a, pokazuje istraživanje, a jedini je lijek protiv zaraznih bolesti je temeljito pranje ruku
Vidi originalni članak

Radna mjesta su meka za bakterije i viruse koji vrebaju iz kupaonice, skrivaju se na drškama i tipkama mikrovalne pećnice, vire sa kvaka vrata i prozora. Čim ugledaju priliku kod zaposlenika čiji se imunitet spustio na rezervu napadaju organizam - a jedini štit je navika redovitog pranja ruku i “utapanje” izazivača bolesti u mnogo sapunice. Kako bi prestali razmjenjivati bolesti sa kolegama stručnjaci savjetuju da se ruke dobro operu nakon korištenja zajedničkih prostorija a voda zatvori papirnatim ručnikom. Američka studija ukazuje na alarmantan podatak da čak jedna od tri osobe nakon odlaska u WC ne opere ruke - a bakterije čekaju žrtvu na telefonskim slušalicama, olovkama i tastaturi.
>>Kao što se suđe temeljito može oprati samo u toploj vodi - tako su i ruke potpuno čiste ako je temperatura viša jer bolje uništava uzročnike zaraze od hladne. Da bi počeo djelovati i istrijebio sve uzročnike bolesti sapun treba koristiti najmanje 10-15 sekundi i temeljito oprati područja između prstiju,noktiju i ispod nakita.
>>Tepisi na radnom mjestu predstavljaju prijetnju na zdravlje zaposlenika jer “marljivo” skupljaju nečistoće donešene izvana sa đonova. Osim toga su i plodno tlo za razvijanje plijesni i bakterija koje česticama zraka putuju u pluća i dišne puteve. Da bi se tepisi detaljno očistili nisu dovoljni obični usisavači već moćniji “strojevi” koji ubijaju bakterije snagom vodene pare.

>>Bolesti koje se prenose nečistim rukama variraju od obične prehlade do meningitisa, opasnog bronhiolitisa, gripe koja će zakovati za krevet oko tjedan dana - te zarazne žutice i neugodne crijevne zarazne bolesti. Posebni sntibakterijsk sapun nije svemoguć kako se mislilo - istraživači sa Sveučilišta Columbia tvrde da nisu ništa bolji od obićnih “vulgaris” sapuna i ne pružaju nadmoćnu zaštitu od bolesti pokazala je najnovija studija o njihovoj učinkovitosti.
>>Pijenje iz uređaje za grijanje i hlađenje vode koje koriste svi zaposlenici mogu izazivaju čitav spektar šarolikih bolesti. Razlog tome je što ljudi ručice i slavine dotiču rubovima šalica i boca iz kojih su pili čime se u trenu bolesti šire tvrtkom. Iz klima uređaja koji se ne održavaju bakterije dopiru i pluća. Tipkovnice i spremišta za hranu gdje se množe nametnici povećavaju rizik od zaraza ako se ne čiste redovito, na što bi osobito trebalo obratiti pažnju, savjetuju stručnjaci.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare