To je to što me zanima!

Uskoro stižu bankovne kartice koje govore koliko imate novca

Amerikanci prve takve bankovne kartice namjeravaju uvesti krajem ove godine, radit će na baterije i imati sigurnosni kod za jednokratnu uporabu da bi spriječili krađe
Vidi originalni članak

Gotovo 40 godina nakon što je skromna magnetska traka zauvijek promijenila bankarstvo, razvijaju se kreditne kartice koju mogu razgovarati sa svojim vlasnicima. Kartice će prvi uvesti Amerikanci krajem ove godine, a omogućit će ljudima da bez odlaska na bankomat saznaju stanje računa. Imat će mikroprocesor i raditi pomoću baterija koje traju i do tri godine. Kako bi se omogućile prijevare i krađe, kartica će nakon sigurnosnog koda na malom LCD zaslonu prikazati jednokratni kod koji korisnici mogu iskoristiti za kupnju. To znači da će ukradene kartice biti beskorisne jer se ništa ne može kupiti bez tog koda. 

Postoji čak mogućnost da kreditne kartice u potpunosti zamijene mali čip unutar mobitela te tako omoguće plaćanje roba i usluga. Banke, davatelji telefonskih usluga, Google i Apple navodno rade na mobilnom platnom sustavu koji se oslanja na bežičnu tehnologiju kratkog dometa i omogućuje uređaju prijenos šifriranih podataka. Takva tehnologija je najmanje pet godina daleko, tako da se tvrtke koje proizvode kreditne kartice i dalje nadaju da će one igrati važnu ulogu u životu 1,7 milijardi ljudi širom svijeta.

- Plaćanje preko mobitela je budućnost, ali to ne ide preko noći. Ovo je veliki skok u inovacijama, ali još treba odrediti što je potrebno, a što ne treba uopće raditi - rekao je jedan od voditelja projekta Todd Ablowitz.

Magnetske trake koriste se na više mjesto nego ikada, ali je problem što je njezina maksimalna memorija još uvijek samo 70 bajtova. To znači da jedan CD može pohraniti podatke s 12 milijuna kreditnih kartica.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • wozzie 03.04.2011.

    imate 0 kuna i 0 lipa!! joj oprostite znate kriva kartica,ovo je od sina tralalala....sad ću ja samo da odem do doma......

  • MAYA_9 24.03.2011.

    super sad ce svi u ducanu cut... stanje vaseg racuna 15kn i20 lipa

  • user_86114 15.03.2011.

    Haha.kartica koja govori,moja je naučila i plakati a ne samo pričati

Komentiraj...
Vidi sve komentare