To je to što me zanima!

Uspješni zaposlenici znaju reciklirati postojeće ideje

William Shakespeare, Walt Disney, Steve Jobs... samo su neki od inovatora koji su do novih zamisli došli kreativnim spajanjem već postojećih
Vidi originalni članak

Da sve novo nastaje iz nečega starog znao je i Walt Disney 1955. godine došavši na ideju tematskog zabavnog parka. I ona mu nije “pala s Marsa”. Poslužio se tuđima jer su mu bile na raspolaganju. Od braće Grimm posudio je bajke, od francuskog filmaša Georgesa Méliesa animaciju, a dekorativni park je potražio u još davnijoj prošlosti antičkog Egipta i hedonističkim vrtovima arapskih zemalja. Jer kako stvoriti ideju iz ničega više nije jedini zadatak uspješnog zaposlenika. U današnjem “danas jesi, sutra nisi” poslovnom svijetu više od ičega cijeni se prokušani recept recikliranja postojećih zamisli. Steve Jobs, suosnivač Applea svoj je moto o opravdanosti imitacije posudio od Picassa. Pablo je napisao: “Dobri umjetnici kopiraju, izvrsni kradu. A genijalnost je umjetnost skrivanja izvora”. “Kradljivac” je bio i William Shakespeare. Njegova su djela nastajala na tradicionalnim dramskim strukturama za koje je teme najčešće posuđivao. Tako su Romeo i Julija iz najpoznatije ljubavne tragedije likovi posuđeni iz pjesme engleskog pisca, Arthura Brookea. U svojim djelima, Shakespeare je “pokrao” i tadašnji jezik ulice. I let na mjesec nije ništa drugo do kreativnog i uspješnog spajanja već postojećih izuma: prve rakete Kinezi su u nebo lansirali još u srednjem vijeku, I. Asimov je predvidio mnoge poteškoće putovanja u svemir... Stoga, nađete li se u nepovoljnoj poslovnoj situaciji, “na ulici” dovoljno je da se osvrnete oko sebe. Inovacije koje vode boljem životu su na dohvat ruke.

Nintendo je ideju posudio iz japanske tradicije
Razvijajući zamisao nove virtualne obiteljske igraonice, Nintendo je inspiraciju potražio u japanskoj tradiciji gdje su važnu ulogu odigrale drvene lutke kokeshi. Izrađivale su se ručno, a ostale su prepoznatljive po tome što niti jedna lutkica nema ni ruke ni noge.
Od starih je knjiga sastavljen i Potter
Čitajući Harryja Pottera mogu se prepoznati dijelovi Kronika iz Narnije ili Olivera Twista. Tajna uspjeha J.K. Rowling leži u spretnom i maštovitom kombiniranju već postojećih elemanata. Zato je njena moderna bajka postala bestseller.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare