To je to što me zanima!

Za mjesec dana može se zaraditi oko 10.000 kuna

U Hrvatskoj se najviše traže kuhari i konobari, a u Njemačkoj i Italiji berači šparoga i jagoda koji zarade više od dvije prosječne plaće za mjesec dana
Vidi originalni članak

Pripreme za sezonski rad u Hrvatskoj ili “kod susjeda” počinju, a kako bi izabrali najbolje, najvažnije je istražiti tržište, “pročešljati” oglase i provjeriti poslodavca.
- U siječnju je 810 Hrvata odlučilo okušati poslovnu sreću izvan granice - kaže Saša Jurković, direktor portala posao.hr i nastavlja:
- Najčešće se zapošljavaju medicinske sestre, čistačice, sobarice, berači voća i povrća i građevinski radnici. Gastarbajteri su dobro plaćeni za poslove koje obavljaju izvan Hrvatske, no troškovi života u inozemstvu rastu. Većina ih radi na crno, a Njemačka je jedina europska država s kojom Hrvatska ima međudržavni sporazum pa se tamo svake godine u prosjeku zaposli oko 5000 Hrvata.
U Njemačkoj poljoprivrednici prije svega traže radnike za branje šparoga i jagoda, a marljivi mogu za mjesec dana zaraditi oko 10.000 kn. Do sada se na branju šparoga i jagoda moglo zaraditi neto od četiri do šest eura po satu. Slovenci su zaustavili zapošljavanje stranaca zbog porasta nezaposlenosti, a procjenjuje se da u Italiji legalno radi oko 25.000 Hrvata te jednako toliko na crno. Najviše “sezonaca” u Italiji bavi se poljoprivrednim poslovima ili građevinarstvom, a plaće iznose od oko 6500 kuna. U Hrvatskoj su najtraženiji poslovi kuhara, konobara i sobarica, a cijeni se i znanje stranih jezika.


U ŠVICARSKOJ SU VEĆE PLAĆE
U Njemačkoj se za posao u građevinarstvu zaradi gotovo upola manje od prosječne plaće koji bi za jednak posao dobili u Švicarskoj. Irska koja je prije bila “raj za gastarbajtere” nudi sve manje plaće i viši standard.

INFORMIRANJE NA INTERNETU
Inozemne tvrtke natječaje objavljuju na specijaliziranim portalima za zapošljavanje (posao.hr) i na HZZ-u. Mogu naći i na stranicama agencija za posredovanje pri zapošljavanju i privremeno zapošljavanje.

CERTIFIKATI ŠTITE POSLOPRIMCA
Od prijevara se teško zaštititi, a najlakše je to učiniti ako se posao traži preko certificiranih posrednika, objašnjava Saša Jurković. Izvori obavijesti mogu biti i prijatelji i poznanici koji imaju različita iskustva, a u potrazi za informacijama korisno je pročešljati i internetske forume.

NASTAVAK: Za sezonski posao obrazovanje nije bitno

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Naomi 03.05.2010.

    I zasto sad Ante Gotovac ne zeli ic za konobara ??? Hehe

  • tonney 03.05.2010.

    kenjaju,...u njemačkoj u solidnoj firmi koja se bavi recimo građevinom/knauf ploče itd.....za dnevnih 12 sati rada, može se ubrati mjesečno oko 2.ooo €...i to je prosjek.

  • lapsuscalami 03.05.2010.

    Sve je to lipo napisano samo neistinito, da je tako lako ić vani zaradit svi bi mi letili, ostali bi samo oni u saboru radit...Ne vidim budućnost u HR.

Komentiraj...
Vidi sve komentare