To je to što me zanima!

Imate li energetski certifikat za prodaju kuće ili stana?

Žele li prodati stan, kuću ili zgradu, vlasnici od 1. srpnja moraju posjedovati energetski certifikat čija se cijena kreće od par tisuća do desetak tisuća kuna
Vidi originalni članak

Žele li prodati stan, kuću ili zgradu, vlasnici od 1. srpnja moraju posjedovati energetski certifikat čija se cijena kreće od 2700 kuna za stan, do 7400 kuna za kuće površine do 400 četvornih metara te nekoliko desetaka tisuća kuna za zgrade, a zakon predviđa izuzeće za prostore manje od 50 četvornih metara Smisao certifikata je predstaviti energetska svojstva zdravlja objekta koji će kupcima dati informacije o potrošnji energije čija cijena konstantno raste, prenosi Večernji list.  

Energetske certifikate morat će imati i najmodavci, ali tek od 1. siječnja 2016. godine. Postoji osam razreda počevši od razreda A+ koji je najekonomičniji s potrošnjom do 5 kw/m2. Kako raste potrošnja, tako se mijenja broj razreda. Najlošiji je G razred u kojemu je potrošnja veća od 250 Kw/m2. Certifikat će pokazati u koji razred ulazi objekt što će imati veliki utjecaj na formiranje cijene četvornog metra, ali i biti smjernica za vlasnike nekretnina koji žele poboljšati energetsko stanje ulaganjem u toplinsku izolaciju i obnovljive izvore energije. Kupci stanova i kuća od 1. srpnja vlasnike imaju pravo tražiti energetski certifikat. Energetski najlošije zgrade su one građene od 2. Svjetskog rata do 1990., kada je cijena energije bila jeftina i nije se promišljalo racionalno kao danas kada cijene rastu svake godine, a ulaganjem u obnovljive izvore energije ujedno se i smanjuje emisija štetnih plinova u atmosferu, što je također jedan od važnih prednosti.

Otvoren natječaj

Vlasnici stanova u zgradama u znatno su povoljnijem položaju od vlasnika obiteljskih kuća jer izradu energetskog certifikata plaćaju iz pričuve, za što je potrebno imati suglasnost od najmanje 51 posto suvlasnika zgrade. Iz pričuve će se platiti i obnova zgrada, odnosno projekt nakon što certifikat pokaže koliku uštedu u potrošnji energije donosi toplinska izolacija, promjena stolarije, postavljanje solarnih panela... Stanari pomoć mogu dobiti preko u GSKG-a s kojima komunicira predstavnik suvlasnika. 

Vlasnici obiteljskih kuća certifikate plaćaju više i plaćaju ih sami, no radi se na osmišljavanju programa kreditiranja i povlačenja novca iz EU fondova i za izdavanje certifikata i za obnovu što dosad nije bilo moguće za one objekte koji nisu imali legaliziran status. 

Korisno je znati da Grad Zagreb organizira natječaj kojim se do 40 posto, odnosno maksimalno 12 tisuća kuna nepovratno subvencionira ulaganje u obnovljive izvore energije. Posljednji natječaj još je otvoren i traje do 15. srpnja. Informacije o natječaju mogu se naći na stranicama Grada Zagreba, a o energetskim certifikatima na stranicama Ministarstva graditeljstva ili pozivom GSKG-u.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • bv123456789 02.01.2014.

    Ja svakako želim znati šta kupujem. Kada sam kupila veš mašinu uzala sam A razred je je svakako isplativija nego ona nižeg razreda. Tako je i sa stanom. Nije to svota koju nemožeš odvojiti da bi prodao nekretninu. U svijetu se stanovi uređuju prije prodaje kod nas polomiš sve prije prodaje i tražiš čitano bogatstvo. Treba sa malo infomirati prije komentara. Dobra stara kaze prvo reci hop pa skoči

  • liliana 02.01.2014.

    Ovi samo izmišljavaju kako da ljudima uzmu novac,fuj,gadite nam se.Svi ćemo postati prosjaci fuj.

  • EdinCrnolić 20.09.2013.

    Cilj energetskog certifikata da se poboljša kvaliteta naših domova, također da se novim kupcima pokaže ono što je ispod površine. Smisao certifikata je da se ukaže na nedostatke i predloži način kako da se ti nedostaci rješe. A glavni problem u naš državi je što građani nisu dovoljno inforimrani. Za one koji žele saznat više nek malo pročitaju na stranicama ministarsva ili na

Komentiraj...
Vidi sve komentare