To je to što me zanima!

Zanimanja budućnosti: Frizeri i analitičari gena

Popis zanimanja koja će opstati u 22. stoljeću sastavili su časopis Forbes i internet portal Career Planner u suradnji s futurolozima
Vidi originalni članak

Odvjetnici, političari, bankari medicinske sestre i frizeri ne moraju se bojati za svoj posao jer će njihove usluge društvo trebati i za sto godina. Za razliku od njih prognozira se da će tehnologija pregaziti blagajnike i sve vrste trgovaca.
Futurolozi predviđaju da će posrednike između proizvođača i potrošača zamijeniti internet. No uz zanimanja koja će biti tražena u budućnosti opstat će i kreativnost, kao najstarija i isključivo ljudska vještina. Kreativci će postati još traženiji te će im porasti cijena. Tako će, uz malo truda i mašte, autolimar svoje djelo unaprijediti umjetničkim detaljima i predstaviti ga kao ručni rad.
I naplatiti u skladu s tim.
Kreativnost će biti i najjača karika u spajanju različitih znanja i sposobnosti te stvaranju novih proizvoda i usluga. No poslovi budućnosti zahtjevat će i stalno obrazovanje.
Tajnice će i dalje voditi poslovni dan šefova, a kako bi to činile uspješno i za sto godina, morat će naučiti uskladiti umreženi mobitel, dlanovnik, brojna računala, odnosno vještine kakvima danas raspolažu IT stručnjaci.

TURIZAM SE SELI U NEBO
Ukupno ljudsko znanje svake se dvije godine udvostruči, pokazale su analize. Već danas postoje futurolozi, stručnjaci koji na temelju znanstvenih činjenica predviđaju budućnost, a zbog sve bržeg razvoja za 100-tinjak godina zapošljavat će ih svaka tvrtka. No futurolozi nisu samo svome zanimanju predvidjeli svijetlu budućnost.
Matematičari će postati tražena “roba” jer će računske operacije kojima podliježe i priroda i društvo postati prekompleksne da ih rješava itko drugi. Dok će sva zanimanja koja ne uključuju mnogo tehnologije preživjeti, pojavit će se i sasvim nova.
Turistički vodiči izgubit će posao na zemlji, no vodit će izlete u svemir. Filmske režisere zamijenit će oni holografski, a bivši strojovođe upravljat će teleporterom.
Od novinara koji su ujedno IT stručnjaci do ekonomista koji suvereno vladaju genetikom, oko 40 posto ljudi bavit će se protokom podataka. 

POSLOVI U BUDUĆNOSTI
Frizeri: Kreativnost i vještina koju stroj neće i ne može zamijeniti odvest će frizere i u 22. stoljeće
Matematičari: Priroda, ekonomija, tehnologija, pa čak i ljudsko društvo, povijaju se matematičkim zakonima
Svećenici: Otkad postoji, čovjek treba duhovni savjet ili razgovor koje stroj ne može niti će ikad moći pružiti
Medicinske sestre: Neposredni kontakt, nužan za oporavak, medicinske sestre čini nezamjenjivima 
Utjerivač karantene: Sve slabiji imunitet i sve opakije bolesti natjerat će vlasti da provode rigorozne karantene
Analitičar gena: Poput današnjeg testa na droge, ispitivanje gena bit će sastavni dio svakog intervjua za posao
Turistički vodiči: Sve informacije nalazit će se na internetu, a sama putovanja bit će jednostavna pa ih nitko neće htjeti plaćati 
Građevinari: Strojevi ne štrajkaju, ne traže povišicu, i ono najvažnije, idealni su za opasne poslove jer ne mogu stradati i tražiti odštetu
Vojnici: Ratove oko sve manje dobara vodit će ratni strojevi kojima će iza borbene linije upravljati stručnjaci, a ne vojnici
Političari neće morati uzeti lopatu u ruke. Ljudima je prirođena potreba za okupljanjem i vodstvom

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Xenci 05.11.2007.

    Ajde možda me onda kao zdravstvenog radnika čeka bolja budzućnost, ako uspijem ovo doživjeti...

Komentiraj...
Vidi sve komentare