To je to što me zanima!

Zaposlenik mjeseca zapravo je demotivacija ostalim kolegama

Nakon što shvate da neće pobijediti, zaposlenici se prestaju truditi pogotovo ako je u timu jedan član uvijek najbolji i za svoj rad dobiva najveće pohvala ili bonuse
Vidi originalni članak

Odlični radnici umjesto da podižu motivaciju, loše utječu na svoje suradnike, otkriva studija Sveučilišta Northwestern Chicago. Znanstvenici su ovaj fenomen nazvali Tiger Woods efekt, koji je 11 godina zaredom bio svjetski broj jedan u golfu. 

Golferi su na turnirima postizali lošije rezultate ako je na njima bio Tiger Woods, dok su u njegovoj odsutnosti bili daleko bolji. To mu je priskrbilo više od 22 milijuna kuna. Ista bi reakcija bila i u uredima gdje se određeni zaposlenik ističe svojim radom i bonusima koje za to dobiva. Nakon što shvate da neće pobijediti, jednostavno se prestanu truditi, tvrde znanstvenici. 

- Tvrtke nagrađuju svoje zaposlenike jer žele potaknuti zdravo nadmetanje. No ako isti zaposlenik stalno dobiva bonus, drugi gube motivaciju i prestaju se truditi. Poslodavci bi trebali biti oprezni s poticanjem nadmetanja među svojim zaposlenicima jer bi to moglo izazvati kontra efekt - ističe ekonomistica Jennifer Brown. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • AnteJosip 16.12.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • kokica123 10.12.2011.

    Hmm, kako misliš destimulaciju... pa zar nije dosta s????a oko nas... ti bi još uz sve to destimulirao ljude. :(( Treba nagraditi cijeli tim, a ne samo ćefa ili djelatnika tog tima. :))

  • VarkoMukoja 10.12.2011.

    Postoji i jednostavnije rješenje za to. Najbolja 3 radnika dobivaju stimulaciju ovisno o učinkovitosti, a najlošija 3 destimulaciju. Pa se ti onda opusti.................

Komentiraj...
Vidi sve komentare