To je to što me zanima!

Zarobljene u dvostrukoj smjeni - karijera i kuća ih iscrpljuju

Bolovi u leđima i vratu kod žena uzrokovani su isključivo stresom, otkrili su švedski stručnjaci, a odgovornost za to pripisuje se pritisku da budu dobre na svim poljima
Vidi originalni članak

Žene pokazuju klasične simptome stresa (bol u vratu i leđima) puno više nego muškarci, čak i nakon što se fizički uzroci boli uklone, otkrila je četverogodišnja švedska studija. Kako bi izolirali uzročnike stresa, stručnjaci su promatrali dvije grupe žena i muškaraca - studente i zaposlene. U obje grupe žene su imale više simptoma stresa nego muškarci. Bolove u vratu imale su studentice, dok su zaposlene žene, većinom na poslovima za kompjutorom, patile od bolova i u vratu i u leđima. U oba slučaja, bol u vratu uzrokovan je psihosocijalnim faktorima, zaključili su stručnjaci. 

- U gotovo svakoj razvijenoj zemlji žene odrađuju duple smjene. Odlaze na posao kao i muškarci, no budući da i kod kuće imaju primarnu ulogu, redovito se suočavaju s pritiskom dobrog obavljanja obaju uloga - objasnio je organizacijski psiholog s Lancaster Sveučilišta Cary Cooper. Stručnjaci dodaju da su žene pod većim pritiskom jer osjećaju da, u muškom svijetu, moraju biti bolje od muškaraca ako žele ostvariti dobre pozicije u svojim karijerama.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare