To je to što me zanima!

Ženama je karijera sve češće prioritet, ali žele i brak i djecu

Mežu ženama od 35 do 64 godine, 42 posto njih teži financijskom uspjehu vezanom za njihovu karijeru, dok je to isto 1997. bio cilj tek za njih 26 posto, otkriva studija
Vidi originalni članak

Za oko 66 posto žena u dobi od 18. do 34. prioritet u život je karijera, dok slično razmišlja manje od 59 posto muškaraca, otkrila je američka studija Centra za istraživanje Washington. Psiholozi tvrde kako je emancipacija i sve veći poslovni uspjeh žena dovela do slabljenja popularnog "Pepeljuga sindroma" po kojem žene potajno žude da se o njima skrbi njihov "princ", prenosi Daily Mail.

Unatoč poslovnim ambicijama, oko 94 posto žena vjeruje da je u životu ključno i biti dobar roditelj, a 94 posto žena smatra kako je dobar i ispunjavajući brak vrlo važan za njihovu sreću.

Među ženama od 35 do 64 godine, 42 posto njih teži financijskom uspjehu vezanom za njihovu karijeru, dok je to isto 1997. bio cilj tek za njih 26 posto. Danas u prosjeku žene čine 46,7 posto ukupno zaposlenog američkog stanovništva, dok su 1970-ih činile manje od 38 posto zaposlenih, što pokazuje da žene sve više rade i orijentiraju se na ostvarenje karijere, zbog čega često odgađaju brak i djecu.

U današnjem se društvu promjene koje se odvijaju unazad 30 godina postaju važni faktori i pokazuju kako se demografska slika zaposlenih i uspješnih poslovnih ljudi mijenja, a među njima je sve više žena, zaključuju istraživači.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • moli 27.04.2012.

    ...karijera i majčinstvo...izvedivo je ali...nešto mora trpjeti u tom slučaju..hm...jedan od razloga zašto nam opada natalitet...takvo je vrijeme,...žene rade kao i muški..te rađaju prvo dijete s 30-ak godina....ah sve se okrenulo pa tako i to....meni je drago da sam odrasla uz moju prabaku hehhe....što će se u budućnosti jako rijetko viđati....

  • dalekotikuća 23.04.2012.

    Zašto ste nalupali minuse deny-u? Žena je izrazila svoje mišljenje i ima pravo na svoj izbor, uopće ne razumijem netoleranciju u ovom prejadnom društvu.

  • dalekotikuća 23.04.2012.

    To je stvar osobnih prioriteta i odabira u životu. Nekome će biti na prvom mjestu karijera i materijalna ugodnost a nekome obitelj. Svačiji izbor treba poštivati jer svatko za sebe zna što ga čini sretnim i ispunjenim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare