To je to što me zanima!

Žene i dalje diskriminirane i na poslu, ali i u društvu

Tijekom intervjua za posao žene se u Hrvatskoj susreću s pitanjem namjeravaju li rađati i imati obitelj, a neke zbog trudnoće dobivaju otkaz
Vidi originalni članak

Žene se u Hrvatskoj diskriminiraju već pri razgovoru za posao, pokazala je nedavno provedena anketa Vladina Ureda za ravnopravnost spolova i Filozofskog fakulteta. Tako je o bračnom statusu i broju djece na prvom poslovnom intervjuu upitano 62,9 posto ispitanica, a s pitanjem namjerava li rađati i imati obitelj, susrelo se i 37,8 posto žena. Oko 5,6 posto njih dobilo je otkaz zbog trudnoće. Gotovo polovica žena (48,4 posto) nije dobilo posao zbog svog spola, a 68,7 posto zbog godina. Unatoč ovoj podjeli, 47 posto žena moralo je raditi nedjeljom i praznicima, i to najviše u Istri i Primorju. Više od 10 prekovremenih sati na tjedan odradilo je 10 posto ispitanica, a 21 posto njih imalo je godišnji manji od zakonski određenih 18 dana. Većina žena (65 %) smatra da spolna diskriminacija postoji i u društvu.

ŠKOLA JE IPAK VAŽNA ZA POSAO
Žene koje su završile srednju školu ili fakultet kraće su nezaposlene od onih koje nisu završile osam razreda.

ŽENSKE PLAĆE NIŽE ZA 20 POSTO
Muškarci u prosjeku imaju 18,9 posto veću plaću od žena u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • santa claus 11.01.2008.

    primjer od prije pola godine: u jednoj firmi su bila dva promaknuća, jedan muškarac i jedna žena. obadvoje kvalitetni kako god okreneš. on je dobio odmah povišicu a ona ne; treba se dokazat, tako joj je rečeno.

  • Hauba 19.12.2007.

    Mislim si zar je spol stvarno mjerilo.

  • black25 17.12.2007.

    Sve to je,ali je mislim da ženama najviše mogu pomoći upravo žene. A stvarno nisam primjetila da kad žena ima položaj i vlast pomaže nekoj drugoj i daje joj potporu. Puno više su jedna drugoj odmoć i konkurencija. Niti se ove u Saboru trude oko položaja svojega spola, niti se ženski šefovi,odnosno šefice više zalažu za žene unutar firme (barem koliko sam vidjela nekoliko rezultata anketa po tom pitanju). Puno se toga još mora promijeniti u svim našim glavama da bi ta jednaka žensko-muška prava iz teorije prešla u praksu. Koliko god se misli da se puno odmaklo od tih vremena, još uvijek se muškarca koji šeće s djetetom ili radi poneki kućanski posao, ne pije i ne kurva se po vani, naziva papučarom i mulcem, ženu koja ne nakuhava ko luda doma i ne ubija se od ribanja i čišćenja,nije totalno sva isključivo u odgoju i brizi za djecu, takve su muškarače.. i još mali milijon primjera.

Komentiraj...
Vidi sve komentare