To je to što me zanima!

Žene kao šefice daju veće privilegije muškim radnicima

Dvije trećine žena radije bi za šefa imale muškarca, a istraživanje je pokazalo da šefice "koče" poslovni napredak kolegica kako bi se "riješile" svoje konkurencije
Vidi originalni članak

Žene koje se trude ostvariti uspjeh u poslovnom svijetu u kojem još uvijek dominiraju muškarci ne mogu računati na pomoć svojih ženskih kolegica, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cincinnati. Upravo su žene šefice "krive" za spori napredak žena u poslu, jer su sklonije promovirati i više hvaliti muške radnike, neovisno o njihovom stvarnom radnom učinku. Zbog toga i muški zaposlenici priznaju kako su privilegirani, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Social Science Research. 

Sindrom matice

Stručnjaci tu pojavu nazivaju još i sindromom "matice", u kojem žene ometaju poslovni uspjeh drugih žena, ponajprije kako im ne bi predstavljale konkurenciju. Osim toga, žena na vodećim pozicijama želi se što više uklopiti u okruženje svojih muških kolega, objašnjavaju psiholozi.

Prethodna su istraživanja također potvrdila diskriminaciju koju provode žene, pa su tako njemački istraživači otkrili da su zaposlenice koje imaju ženske šefice sklonije simptomima depresije, nesanice, glavobolje i žgaravice, za razliku od onih kojima je šef muškarac. Britansko istraživanje je pokazalo da bi čak dvije trećine žena za šefa radije imalo muškarca nego ženu jer su izravniji i manje skloni promjenama raspoloženja.

- Činjenica je da su žene mogu biti produktivnije šefice jer su odgovornije i sposobnije za obavljanje više poslova u isto vrijeme, ali su puno strože prema pripadnicama svoga spola - izjavio je voditelj studije, profesor Cary Cooper.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • glas-razuma 19.11.2012.

    pa i nije baš.. ja vodim mušku ekipu i nekoliko žena i nemogu baš reći da muškima dajem neke privilegije... svi oni se pošteno iskilave za plaću... dapače, žene čak i oslobađam predugog ostajanja na poslu jer su majke i supruge i trebaju i kuhati i spremiti....

  • zelot 11.04.2011.

    Žena je ženi vučica. :D

  • deny_os 11.04.2011.

    U javnosti i medijima se previše komentira i ističu međuodnosi između spolova. S tim se jednostavno pretjeruje. Određeni broj žena se ne bori za pravednost nego bi htjele biti jednakije u odnosu na muškarce. Sve zaposlenike se treba vrednovati prema kvaliteti i profesionalnosti a ne spolu. Uvjeti za prijem u neke službe nisu pravedni jer negdje pogoduju jednom a negdje drugom spolu. Sve treba biti jednako i pravedno. Što se tiče žena one trebaju imati posebna pravila i biti zaštičene od poslodavaca samo u vezi trudnoče i odgoja dhjece a sve ostalo jednako i prema zaslugama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare