To je to što me zanima!

Završen projekt "Otkrij Posavinu" financiran od EU

Projekt "Otkrij Posavinu" financiran od strane Europske Unije uz pomoć prekogranične suradnje Hrvatska-BiH je službeno završen 10. lipnja 2014.
Vidi originalni članak

Projekt „Otkrij Posavinu – Razvoj zajedničke turističke ponude regije Posavina“, službeno je završio jučer, 10. lipnja 2014. Ovaj projekt, koji je financiran od strane Europske unije kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013 godine, proveli su Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva i Centar za razvoj unutarnje plovidbe (CRUP) iz Zagreba. Projekt je trajao godinu i pol dana, od prosinca 2012. do lipnja 2014. godine, a ukupna vrijednost projekta bila je 211.255 EUR.

Ciljevi projekta bili su podržati revitalizaciju prekograničnog gospodarstva poticanjem razvoja turizma u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini putem razvoja prepoznatljive zajedničke turističke ponude regije Posavina i promocije regionalnog identiteta i turističke ponude regije Posavina. Projekt je proveden na području općina Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica, Srbac, Orašje, Šamac i Brčko u BiH, te u Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u Hrvatskoj.

Glavni rezultati projekta, koji su ostvareni zajedničkim radom projektnih partnera COOR-a i CRUP-a, ali i u suradnji s turističkim zajednicama i organizacijama, razvojnim agencijama, predstavnicima općina i županija, te turističkim djelatnicima iz Posavine su: kreiranje zajedničkih  paketa turističke ponude regije Posavina, osnivanje Udruženja turističkih djelatnika Posavina, kreiranje i izdavanje Turističkog vodiča regije Posavina i stvaranje web portala turističke zajednice regije Posavina discoverposavina.savanavigo.net.

Tijekom projekta provedena je i promotivna kampanja turističke regije Posavina na nacionalnim televizijama i najposjećenijim web portalima u BiH i Hrvatskoj. Projekt je trebao završit završnim događajem „Danom turizma Posavine“, koji se trebao održati početkom 6. mjeseca u Slavonskom Brodu. Međutim, zbog katastrofalnih poplava koje su zahvatile Posavinu u svibnju, to nije bilo moguće. Na samom završetku projekta, projektni partneri posjetili su između 5. i 9. lipnja Slavonski Brod, Županju, Šamac, Domaljevac, Orašje i Tolisu, obišli predstavnike turističkih zajednica u tim ugroženim područjima, donirali humanitarnu pomoć i izrazili želju da se posljedice poplava što prije saniraju kako bi turizam u ovoj prekrasnoj regiji mogao zaživjeti još i bolje nego prije poplava.

Idi na 24sata