To je to što me zanima!

Okusi kruh pripremljen s tradicionalnim sastojcima

U ponudi Mercatora može se birati između 150 vrsta kruha i peciva, a proizvodi se peku svaka dva sata čime je garantirana njihova svježina u svakom trenutku.
Vidi originalni članak

Mercator je pokrenuo kampanju "Okusi domaće“ kojoj je cilj očuvanje autohtonih načina priprema hrane i poticanja proizvodnje domaćih, posebno malih proizvođača, a  kampanji se pridružila i jedna od najpriznatijih hrvatskih stručnjakinja za prehranu dr. sc. Donatella Verbanac.

U tri faze tijekom trajanja projekta fokus će biti na ključnim prehrambenim kategorijama. Tako će u prvoj fazi akcije, od 4. do 17. travnja, pažnja biti usmjerena na tradicionalne načine pripreme kruha, druga će faza, od 25. travnja do 16. svibnja, biti posvećena domaćem svježem mesu te u konačnici treća, od 23. svibnja do 13. lipnja, domaćem voću i povrću.

Unutar iduća dva tjedna, Mercatorovi će posjetitelji diljem Hrvatske imati priliku odabrati jedan od tri kruha pripremljen s tradicionalnim sastojcima pojedine regije, a kruh s najviše glasova postat će dijelom stalne ponude Mercatorovih pekarskih proizvoda. U izboru će se naći primjerice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj Bolja štruca -  napravljena s brašnom od krumpira i svrhnjem, u Dalmaciji će se osladiti sai Kruhom sa sušenim rajčicama idealanim za bruskete, dok će se u Slavoniji kušati, među ostalim, Bijeli rezani kruh napravljen od čiste pšenice. Jedan od tri kruha s područja  Zagrebu bit će Domaća pogača – idealan uz jela koja u sebi imaju aromu dima.  Istra, Rijeka i središnja Hrvatska imat će u ponudi svoje posebne vrste kruha s tradicionalnim sastojcima, a detaljnije informacije za svaku regiju potražite u vama najbližem Mercatorovom hipermarketu, supermarketu ili na www.mercator.hr

"U pripremi kampanje smo pažljivo birali sastojke jer smo željeli da nove vrste kruha budu pripremljene sa tradicionalnim sastojcima određene regije“ tim povodom je izjavila Dunja Delić, direktorica marketinga Mercatora.

"Dugogodišnji uvjerenje javnosti da kruh deblja zapravo je krivo. Dokazala je to grupa znanstvenika, a rezultati pokazuju kako kruh napravljen od cjelovitog brašna pozitivno djeluje na smanjenje visceralne debljine, one nakupljene oko struka. Rezultati pokazuju i da kruh napravljen od bijelog brašna jednoznačno ne utječe na povećanje opsega struka. U prilog tome da u Hrvatskoj volimo kruh govori i činjenica kako je prosječna godišnja potrošnja kruha po stanovniku oko 80 kilograma. Ne trebamo se odreći užitaka pojedinih namirnica da bismo održavali vitku liniju. Upravo suprotno, raznolikom prehranom pridonosimo zdravlju organizma, a umjerenost je tajna svakog dobrog izgleda. Bolje pojesti šnitu kruha nego zamjene poput krekera, grisina i sličnog jer su kaloričniji i prepuni soli. Šnita kruha s kvalitetnim namazom osigurava dovoljno energije za početak dana.“  izjavila je dr. sc. Donatella Verbanac, doktorica biokemije i stručnjakinja za prehranu.“ 

Idi na 24sata