To je to što me zanima!

Aerodromske cijene: Voda 4 puta skuplja nego u dućanu

U zračnim lukama bočica vode od pola litre stoji do 20 kuna, četiri puta više nego u dućanu, no žedni putnici na ovim vrućinama nemaju izbora nego dati novac
Vidi originalni članak

Prema međunarodnim regulativama, u sigurnu zonu u zračnoj luci ne smiju se unositi tekućine u pakiranju većem od decilitra, pa tako ni voda. Stroga pravila vrijede i u našim zračnim lukama bez obzira na to putujete li na domaćim ili međunarodnim letovima. Zračne luke u tome su vidjele priliku za “guljenje” putnika. Nakon što ste prošli kontrolni pregled, tzv. body-check, još ćete neko vrijeme prije ulaska u zrakoplov biti unutar sigurne zone. Ondje možete kupiti vodu i sokove koji su provjereni, pa se smiju unositi u zrakoplove, ali cijene su im paprene. 

Primjerice, bočica od pola litre vode u zagrebačkoj zračnoj luci stoji čak 20 kuna. Za usporedbu, ista takva bočica u nekom trgovačkom lancu stoji oko 4,5 kn. Još je jedna nelogičnost, cijene su u međunarodnom prometu veće nego na domaćem. A putnici nemaju izbora i prisiljeni su kupiti skupu vodu jer su vani paklene vrućine. Na zadarskom, riječkom i osječkom aerodromu cijene su iste u svim kafićima bez obzira s koje su strane ograde. - Ugostiteljstvo Zračne luke Osijek vodi kafić otvorenog tipa i kafić u bescarinskoj zoni, koji ne podliježe posebnom režimu. Cijene i asortiman su isti - objasnio nam je Domagoj Marinić iz Zračne luke Osijek.

I na automatima je voda preskupa

Na pulskom aerodromu cijena vode je 14 kuna, kava s mlijekom je 10, a sok 16 kuna. U Zračnoj luci Zagreb u prostoru domaćeg odlaska putnika postavili su automat. Na njemu se također može kupiti voda, ali i sokovi u plastičnim bocama od pola litre. Primjerice, cijena bočice vode je 15 kuna. I u Zračnoj luci Zadar postavili su samouslužni aparat da bi, kako kažu, smanjili gužve uz šank. Cijene pića iz aparata jednake su kao u kafiću. U zračnim lukama u Splitu, Osijeku i Dubrovniku automata za pića nema, a na riječkom aerodromu ne radi.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • vjekan1 25.12.2013.

    Mi smo izrazito pohlepan narod pa me ova vijest niti ne čudi pretjerano! Tako je kad god prilika dozvoli. Na tržištu nema krastavaca, poljoprivrednici ih poskupe abnormalno, Todorić uveze, seljaci plaču! I tako u nedogled... Radim za 12 kn na sat. Zaključak...niti do pulta za kupnju karte ne mogu, odlazak nekamo... jedan predivan san

  • Prva Proleterska 18.12.2013.

    Ima li u tim sigurnostnim zonama klozeta ili se sere u toj zoni u gaće. ?

  • Sthanga Železni 18.12.2013.

    Onda bolje popit pivu makar bila skupa piva je piva kaj ne ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare