To je to što me zanima!

Ako imate pristup internetu, morate plaćati RTV pristojbu

RTV pristojba se plaća za sve uređaje 
koji primaju radijski ili televizijski program. Na HRT-u kažu da 
je neće naplatiti za laptop ako vlasnik već plaća za televizor
Vidi originalni članak

Zašto HRT naplaćuje pristojbu za laptop uz objašnjenje da se i na njemu može pratiti TV i radio program, dok istodobno tvrde da pristojba nije za gledanje programa nego za održavanje signala. Pitam se koji signal koristi moj internet, požalila nam se čitateljica.

I nije jedina. Mediji su nedavno pisali da HRT-ovi inkasatori u zadnje vrijeme češće provjeravaju kućanstava i traže ona koja za svoje prijamnike ne plaćaju pristojbu. Dvije studentice u Osijeku prije nekoliko dana kažnjene su s 240 kuna zbog neplaćenja HRT pristojbe jer koriste laptope. Pitali smo u HRT-u jesu li pojačali svoje kontole u zadnje vrijeme.

Inkasatora HTV-a niste dužni pustiti u stan!

- Inkasatori sukladno Zakonu o HRT-u kontinuirano provode kontrolu najmanje jednom na godinu, dakle nije riječ o pojačanim kontrolama - objasnili su na HRT-u. Dodali su i kako Zakon određuje da se pristojba plaća za radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. To je, možda, nekad značilo samo televizor i radio, no danas su to i laptopi te pametni telefoni. No na HRT-u kažu da pristojbu za to ne naplaćuju baš uvijek.

- Za posjedovanje računala, pametnog telefona ili uređaja u vozilu ne naplaćuje se pristojba ako je vlasnik uređaja već član kućanstva koje plaća pristojbu. Situacije u kojima neko kućanstvo nema ni TV ni radio, nego samo računalo ili pametni telefon još predstavljaju iznimku - kažu na HRT-u. No osim računala, internet imaju i satovi, fotoaparati, pa čak i hladnjaci. Pitali smo HRT naplaćuju li pristojbu i na njih.

- Pitanje o tome bi li HRT naplaćivao pristojbu za hladnjake ili mikrovalne pećnice s ugrađenim internetom smatramo hipotetskim jer se ti uređaji na hrvatskom tržištu broje u promilima. Uz to, trebalo bi se poklopiti da kućanstvo nema ni jedan drugi uređaj nego primjerice samo hladnjak s ugrađenim internetom. Dakle, HRT ne naplaćuje niti će naplaćivati pristojbu za hladnjake ili mikrovalne pećnice - zaključili su na nacionalnoj televiziji. Ipak, ako vas je strah da vam pristojbu ne naplate i za njih, zapamtite da HTV inkasatora niste dužni pustiti u stan.     

Idi na 24sata

Komentari 15

  • zora888 28.05.2015.

    nema šanse da platim to smeće od programa.nek si ga kodiraju,I dont care.a debelog inkasatora ne puštam u stan i vozdra

  • Fenix7 20.03.2015.

    Kaj budu još zmislili? Možda naplatnu rampu na Slavonskoj av., da ne bi tko slučajno pogledao besplatno prema zgradi HRT-a? I to po osobi. Ne po vozilu.

  • El Tractor 16.03.2015.

    Sramota!

Komentiraj...
Vidi sve komentare