To je to što me zanima!

Ako je pala cijena nafte, zašto je cijena plina ostala jednaka?

Autoplin je jeftiniji, ali onaj za kućanstva nije. Plin za kućanstvo je prirodni plin metan, a ne kao onaj za automobile (propan butan), koji jest nusprodukt nafte...
Vidi originalni članak

Cijena nafte u svijetu se snižava, a mi plaćamo plin u kućanstvu isto. Zašto plin nije pojeftinio ako je nusprodukt nafte, a nafti je cijena niska, pita čitateljica iz Hrnjanca kraj Zagreba.

Ona je, kaže, prije nekoliko godina uvela centralno grijanje u kuću. Ali računi za plin su, nakon poskupljenja od 22 posto 2012., postali toliko visoki da ga je prestala koristiti i okrenula se drvima.

Stručnjaci smatraju da plin plaćamo povoljno.

- Cijena plina za kućanstva je fiksirana posljednjih godina. Ali ona je relativno niska, tako da promjene koje se događaju u Europi neće utjecati na tu cijenu. Inače, plin koji se koristi u kućanstvima vadi se iz bušotina i nije derivat nafte - kaže prof. dr. sc. Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Mnogi se pitaju “kako to da se autoplinu cijena osjetno snizila, a kućanstvima nije?”

Miljenko Šunić nam je pojasnio razliku.

- Plin u bocama i spremnicima za kućanstva, kao i onaj za aute, su isti plin. Riječ je o propan butanu koji nastaje kao nusprodukt nafte u rafineriji. Plin za kućanstva je prirodni plin metan. Vadi se iz bušotina, nije derivat nafte i može biti neovisan o nafti. Kod njega je i sustav transporta poseban - kaže.

Ukapljeni naftni plin propan butan za spremnike u kućanstvima danas je oko 30 posto skuplji nego prije sedam godina, a cijena barela nafte je dvostruko jeftinija. Iako se dobiva na isti način kao i plin za automobile, promjene u cijenama su različite. Pa je tako cijena autoplina danas neznatno viša nego 2008. godine.

- Autoplinu cijena obično linearno pada i raste kao i benzinu - napomenuo je Šunić.

U Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba nisu znali hoće li se cijena prirodnog plina za kućanstva snižavati, ali kažu da je promjena u cijeni bilo. To su potvrdili i u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). Kažu da je od početka godine, zbog promjene cijene distribucije, nekima plin malo pojeftinio, a nekima poskupio, ovisno o opskrbljivaču.

- U prosjeku se cijena plina za kupce kategorije kućanstvo (tarifni modeli TM1 do TM4) povisila za 0,42 posto - objašnjavaju u HERA-i.     

U plin se dodaje miris kako bi se prepoznalo kad curi

U plinskim je bocama ukapljeni naftni plin propan butan. To je plin bez boje, okusa i mirisa. Međutim, u njega dodaju primjese zahvaljujući kojima ga možemo namirisati u zraku i tako prepoznati curi li iz boce.     

Gorivu je cijena niža, a hrani nije

Utjecaj energije na proizvode nije velik pa zato i nema nekih pojeftinjenja u trgovinama - prokomentirao je Miljenko Šunić to što se cijene u prodavaonicama ne snizuju iako je gorivo oko 20% jeftinije nego lani.     

Idi na 24sata

Komentari 85

  • Prva Proleterska 25.01.2015.

    Zato jer neki misle, da to nije isto , iako se sva energija raćuna u juilima !

  • vekizveki 22.01.2015.

    Ja se grijem zdrvima.

  • torca0591 22.01.2015.

    Neznam di ste vi radili ta istrazivanja,al ja sam prije par miseci bocu plina platija 110 kn,a prekjucer 72 kn i jos sam dobija kavu gratis! :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare